Bekijk het origineel

Afschriften gesprekken 11 september vrijgegeven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Afschriften gesprekken 11 september vrijgegeven

3 minuten leestijd

NEW YORK - Bijna twee jaar na de aanslagen in New York en Washington werden gisteren de afschriften vrijgegeven van het telefoon- en radioverkeer zoals dat op de elfde september 2001 werd opgenomen door de Port Authority of New York and New Jersey, de eigenaar van het World Trade Center (WTC) dat volledig werd verwoest. Hierbij kwamen in New York meer dan 2800 mensen om het leven.

Mensen die vertwijfeld om hulp roepen, mensen die waarschuwen om niemand meer tot de gebouwen toe te laten, maar ook tal van mensen die nuchter en zakelijk overleggen hoe men het best en zo snel mogelijk mensen uit het gebouw krijgt.

Het gaat om ruim 2000 pagina's afschriften van de gesprekken zoals die door de Port Authority werden opgenomen. Het geluidsmateriaal zelf werd niet vrijgegeven. The New York Times vroeg vorig jaar in maart om vrijgave van de afschriften om een beter beeld te krijgen van de omstandigheden in het World Trade Center na de aanslag.

De Port Authority weigerde, maar uiteindelijk besliste een rechter in New Jersey op grond van de Wet op vrijheid van informatie dat het materiaal vrijgegeven moest worden. Nabestaanden waren verdeeld. Sommigen wilden niet opnieuw herinnerd worden aan de dramatische momenten die hun leven zo'n tragische wending gaven. enkele dagen voordat New York de aanslag voor de tweede maal gaat herdenken. Anderen waren positief. "Ik vind het goed dat het materiaal is vrijgegeven. Het maakt duidelijk hoe professioneel én heldhaftig veel mensen zich hebben gedragen in die moeilijke uren", aldus Nicole de Martini, die haar man bij de aanslag verloor.

Frank de Martini was architect in dienst van de Port Authority, dat z'n hoofdkantoor in het World Trade Center had. Met enkele medewerkers wist hij mensen te bevrijden door op de 88e verdieping van de noordelijke WTC-toren deuren met een koevoet uit te breken. Daarna konden de geredden via de trappen het gebouw verlaten.

De Martini is daarop naar hogere verdiepingen getrokken. Op de 89e verdieping wist hij nog mensen te bevrijden, daarna heeft niemand meer iets van hem gezien.

Er zijn ook afschriften van desastreuze adviezen. Port Authority-manager Patrick Hoey vraagt per mobiele telefoon aan de politie wat hij het beste kan doen, nadat het tweede vliegtuig de zuidelijke toren heeft geraakt. "Blijf waar je bent", luidt het antwoord. Dat advies betekende de dood van Hoey en een aantal van zijn collega's. Toen zij na ruim een uur het advies kregen om het gebouw "zo snel mogelijk" te verlaten, was het te laat. Het gebouw stortte in daarbij Hoey en talloze anderen verpletterend. De meeste slachtoffers in New York vielen onder de mensen die gevangenzaten op de verdiepingen boven de etages die door de twee gekaapte vliegtuigen werden getroffen. Voor de noordelijke toren was dat de 94e verdieping en voor de zuidelijke toren de 79e verdieping (van 110 verdiepingen).

De afschriften geven ook gruwelijke beschrijvingen van de wanhopigen die alleen een uitweg zagen door naar beneden te springen - sommigen hand in hand.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Afschriften gesprekken 11 september vrijgegeven

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken