Bekijk het origineel

Rotterdam wil drugsvrij centrum

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rotterdam wil drugsvrij centrum

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - Bezoekers die in het centrum van Rotterdam winkelen en uitgaan mogen binnenkort geen last meer hebben van junks, bedelaars en tasjesdieven. De aanpak van de overlast op het Centraal Station wordt daartoe uitgebreid naar het hele stadshart.

"Het centrum van Rotterdam zal op korte termijn vrij zijn van overlastgevende personen. Daar wil ik op afgerekend worden", aldus Opstelten gisteravond bij de presentatie van het Actieprogramma Centrum Veilig. Het schoonveegbeleid rond het Centraal Station wordt uitgebreid naar de rest van het stadscentrum. Dat moet leiden tot minder autokraken, winkeldiefstallen en bedreigingen. De intensieve controle rond het Centraal Station heeft wel geleid tot uitwaaiering van de overlast naar andere delen van de stad.

Het CS is volgens cijfers van de politie de laatste maanden een stuk veiliger geworden. Er zijn minder straatroven en drugsdelicten. De politie zegt dat dit succes te danken is aan de nauwe samenwerking met andere partijen: het lokale openbaarvervoerbedrijf RET, de spoorwegpolitie, stadstoezicht en de Nederlandse Spoorwegen. De medewerkers houden toezicht op straat en met de camera en spreken mensen aan die ogenschijnlijk niets te zoeken hebben op het station.

Rotterdam wil die aanpak nu in het hele centrum toepassen. "De hal van de stad is op orde, maar nu de woonkamer nog", zegt stadsmarinier B. Kandel. Hij coƶrdineert de samenwerking tussen gemeente, politie, beveiligingsmensen en ondernemers.

Om met name het winkel- en uitgaanscentrum weer het 'visitekaartje' van de stad te laten worden, willen de partijen de overlast snel uitbannen. Het Rotterdamse college bereidt een wijziging van de algemene plaatselijke verordening voor om dat mogelijk te maken. De wijziging voorziet in verblijfsontzeggingen. Iemand die bijvoorbeeld voortdurend blijft bedelen, kan de toegang tot het centrum tijdelijk worden ontzegd.

De gemeente en de politie hebben voor het schoonvegen van het centrum een actieprogramma samengesteld. Zo begint in september een antibedelcampagne, waarin mensen wordt aangeraden een straatkrant te kopen in plaats van bedelaars geld te geven. Er is ook aandacht voor overlastgevende jeugdgroepen, winkeldiefstal en straatroof.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Rotterdam wil drugsvrij centrum

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken