Bekijk het origineel

Del Ponte weg bij Rwanda-tribunaal

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Del Ponte weg bij Rwanda-tribunaal

2 minuten leestijd

NEW YORK - Carla del Ponte stapt 15 september op als hoofdaanklaagster bij het Rwanda-tribunaal in Arusha in het Afrikaanse Tanzania. Dat besliste de VN-Veiligheidsraad in New York gisteren. Del Ponte blijft wel hoofdaanklaagster bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan benoemde Hassan Bubaca Jallow tot Del Pontes opvolger bij het Rwanda-tribunaal. Jallow is de voormalige Gambiaanse minister van Justitie. Verder was hij ook procureur-generaal en later rechter bij het hooggerechtshof van Gambia. Hij was verder rechter bij het speciale hof voor Sierra Leone. Jallow werd eerder dit jaar genoemd als mogelijke plaatsvervanger van de hoofdaanklager van het Internationale Strafhof in Den Haag.

Carla del Ponte is vier jaar lang zowel hoofdaanklaagster geweest bij het Rwanda-tribunaal in Arusha als bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Volgens sommige VN-bronnen waren deze twee banen moeilijk te combineren en werd het tijd om deze functies te scheiden. Del Ponte zou te veel tijd en energie besteden aan het tribunaal in Den Haag, waar momenteel de voormalige Joegoslavische leider Slobodan Milosevic terechtstaat. Feit is echter dat er ook politieke druk op de VN is uitgeoefend om Del Ponte te vervangen.

Die druk begon toen zij haar voornemen bekendmaakte om ook Tutsi's te vervolgen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan massamoorden in Rwanda, waar in 1994 een miljoen mensen omkwamen. Tot nu toe heeft het tribunaal in Arusha zich vooral beziggehouden met de berechting van Hutu's. De huidige regering van Rwanda bestaat uit Tutsi's, die er weinig voor voelen om in de beklaagdenbank terecht te komen. De Rwandese minister van Justitie ontkent dat er politieke druk is uitgeoefend op de VN.

Ook Kofi Annan ontkent dat er politieke druk is uitgeoefend om Del Ponte bij het Rwanda-tribunaal te verwijderen. "Er is geen sprake geweest van politieke druk, tenminste niet op mijn niveau", aldus Kofi Annan gisteren. Del Ponte had er bij Annan vergeefs voor gepleit beide functies te handhaven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Del Ponte weg bij Rwanda-tribunaal

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken