Bekijk het origineel

Stroomuitval leidt tot chaos in Londen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stroomuitval leidt tot chaos in Londen

2 minuten leestijd

LONDEN (AP) - Een stroomstoring in delen van Londen heeft in de avondspits gisteren tot chaos geleid in het metro- en spoorwegennet van de Britse hoofdstad.

Volgens het Londense elektriciteitsbedrijf EDF Energy begon de storing om 18.20 uur en eindigde zij om 19.00 uur plaatselijke tijd. Hoewel de stroomuitval slechts veertig minuten duurde en beperkt bleef tot Zuid-Londen en het graafschap Kent, ten zuidoosten van de hoofdstad, was hij groot genoeg om het hele verouderde metronet in Londen grondig te ontregelen.

Een woordvoerder van het Londense metrobedrijf verklaarde dat 60 procent van de metro's in de stad door de storing tot stilstand kwam, waaronder de meerderheid van de treinen in het centrum. Doordat de stroom juist op het hoogtepunt van de avondspits uitviel, kwamen duizenden passagiers onder de grond vast te zitten. Medewerkers van het metrobedrijf waren donderdagavond laat nog bezig passagiers te evacueren.

Ook alle in Zuid-Londen gelegen grote treinstations zaten zonder stroom. Het treinverkeer van en naar de stations Victoria, London Bridge en Waterloo lag volkomen stil, wat leidde tot lange rijen bij taxistandplaatsen en bushaltes.

Volgens de Londense burgemeester Ken Livingstone zijn zo'n 500.000 forenzen getroffen door de storing. Tussen de 100.000 en 150.000 mensen waren gedurende de stroomuitval verstoken van elektriciteit, aldus Livingstone. Sommige ziekenhuizen waren aangewezen op hun noodgeneratoren.

Over de oorzaak van de stroomuitval was donderdag nog weinig bekend. "Er zijn geen aanwijzingen dat hier terroristen aan het werk zijn geweest, maar het is absoluut een verschrikkelijke gebeurtenis omdat het in het spitsuur gebeurde", zei Livingstone, die aankondigde een onderzoek in te stellen naar de oorzaak van de storing. Volgens een woordvoerder van EDF Energy zat het probleem in twee hoogspanningskabels van het nationale elektriciteitsnet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Stroomuitval leidt tot chaos in Londen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken