Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Verdonk wil pardon 2200 asielzoekers"

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken wil zo'n 2200 asielzoekers in aanmerking laten komen voor een pardon. Het betreft asielzoekers die langer dan vijf jaar op een verblijfsvergunning wachten.

Dat meldt De Telegraaf. Verdonk zou zich verzekerd weten van de steun van CDA en VVD. Daardoor is het aannemelijk dat het voorstel in grote lijnen door het kabinet wordt overgenomen.

Het asielpardon is een erfenis van de voorganger van Verdonk, LPF'er Nawijn. Hij deed in zijn nadagen als minister de toezegging dat asielzoekers die al jaren op de uitslag van de procedure wachten, alsnog op een vergunning kunnen rekenen. Dat voorstel lag in lijn met de uitspraak van Pim Fortuyn drie dagen voor zijn dood dat er een generaal pardon moest komen voor ingeburgerde asielzoekers die al jaren in onzekerheid verkeerden.

Het toenmalige kabinet floot Nawijn terug, maar de Tweede Kamer nam naderhand een motie van de LPF aan waarin hetzelfde werd bepleit. De motie kreeg steun van PvdA, SP, GroenLinks, LPF, D66, ChristenUnie en de CDA'er Algra. In het regeerakkoord van het huidige kabinet is een specifiek pardon toegezegd. Dat gaat veel minder ver dan het plan van Nawijn.

Verdonk heeft zo'n 7000 aanvragen van asielzoekers binnengekregen. Ze heeft een reeks voorwaarden ontwikkeld waaraan aanvragers moeten voldoen willen zij voor het pardon in aanmerking komen. Zo moeten ze sinds het indienen van hun aanvraag voor een verblijfsvergunning onafgebroken in Nederland zijn gebleven. Ook mogen ze geen gevaar voor de openbare orde of veiligheid vormen en geen persoonlijke gegevens hebben achtergehouden.

Verdonk wil de ruim 7000 aanvragen voor het eind van het jaar hebben afgewerkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken