Bekijk het origineel

Als enige naar de kerk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Als enige naar de kerk

9 minuten leestijd

Is dit het wel? vroeg Jan-Rien Meerman zich eerst even af. Naarmate het eerste jaar vorderde, groeide echter zijn enthousiasme over de studie scheikundige technologie.

De 19-jarige Arnemuidenaar ging vorig jaar van het Calvijncollege in Goes naar de Technische Universiteit in Eindhoven. Hij ervoer het niet als een erg grote overgang. "Dat is me eigenlijk meegevallen. Het scheelt wel dat ik voor die tijd al veel contacten buiten de eigen gezindte had, doordat ik veel tafeltennis. Ik denk dat de overgang naar een niet-christelijke onderwijsinstelling groter is als je tot het eind van je middelbareschooltijd alleen binnen de eigen kring contacten hebt gehad."

In Eindhoven ontstonden nieuwe vriendschappen. "Ik trek nog altijd veel op met het groepje waarin ik tijdens de introductieweek zat." Soms komt het daarin tot serieuze gesprekken. "Er zitten er een paar bij die vroeger wel eens een kerk van binnen zagen, maar momenteel ben ik de enige in het groepje die kerkelijk is. 'k Heb wel eens uitgelegd waarom ik 's zondags naar de kerk ga en waarom ik liever niet heb dat ze vloekten. Ik moet zeggen dat ze me respecteren en rekening houden met m'n opvattingen."

Twee of drie keer per week springt Jan-Rien om de tennistafel heen. "Af en toe moet je ook nog eens een avondje studeren, dus voor een studentenvereniging heb ik geen tijd."

Houd je vakken goed bij, is het advies dat hij nieuwe eerstejaars wil meegeven. "Op de middelbare school ga je vaak kort voor een proefwerk heel hard leren. Op de universiteit gaat dat niet, want je moet je stof goed beheersen."

Tegen het tweede jaar ziet Jan-Rien wel op. "Ik houd niet zo van practica. En dat hebben we straks twee dagen per week."

"Iedereen vreselijk tolerant"

Christel Anker uit Bennekom studeert één jaar psychologie in Leiden. "Het bevalt me prima; de studie biedt wat ik ervan verwachtte. Af en toe loopt het organisatorisch niet helemaal lekker. Ik doe psychologie als majorstudie en culturele antropologie als minorstudie. Soms vallen de colleges samen. Twee maanden heb ik geen les gehad, omdat er voor beide studies geen colleges waren. De universiteit heeft dat niet goed geregeld."

Het duurde even voordat Christel haar weg in Leiden had gevonden. "In het begin zat ik tijdens colleges iedere keer naast iemand anders. Nu hebben we een groep van twintig meiden die bijna allemaal van een reformatorische school komen. Erg gezellig. Het gevaar bestaat wel dat je nauwelijks meer uit je eigen groep komt."

Christel is geen lid van een studentenvereniging in Leiden geworden. "Ik woon nog thuis en ga naar de studentenkring van de Gereformeerde Gemeenten in Ede. We komen om de veertien dagen een avond bij elkaar. Afgelopen jaar hebben we het bijbelboek Ruth behandeld. Om de vier weken gaan we vooraf bij iemand thuis eten. Van anderen die in Leiden op een studentenvereniging zitten, heb ik gehoord dat het heel veel tijd kost. Sommigen hebben daardoor zelfs hun propedeuse niet gehaald."

Het valt Christel tegen dat er onder de studenten zo weinig belangstelling is voor elkaars levensbeschouwing. "Als je een rok draagt, bidt voor je eten, bijbelleest en op zondag naar de kerk gaat, vindt iedereen dat prima zolang je anderen er maar niet mee lastig valt. Iedereen is vreselijk tolerant. Tijdens een werkcollege moesten we vertellen op welke partij we gestemd hadden. Ik zei: SGP. Anderen keken me met grote ogen aan, maar daar bleef het bij."

Christel heeft afgelopen jaar "niet één keer" een gesprek over geloofsvragen met andersdenkende studenten in Leiden gehad. "Misschien moet ik er zelf wat actiever in zijn", bekent ze.

"Op m'n plaats"

Ilse Visser uit Den Haag studeert één jaar theologie in Leiden. "Ik was best een beetje bang dat theologie vrij droog en theoretisch zou zijn, maar de studie is zelfs leuker en boeiender dan ik dacht." Ilse valt als vrouw bepaald niet uit de toon in haar vakgroep. "In Leiden is 60 procent van de studenten theologie vrouw. Qua achtergrond is het een heel gemengd gezelschap, maar ik heb met iedereen goed contact."

Van de vakken die Ilse tot nu toe volgde, sprong kerkgeschiedenis eruit. "Ik dacht eerst: dat zal wel niks voor mij zijn. Het is me ontzettend meegevallen. Ook godsdienstpsychologie vind ik erg leuk. Ik heb afgelopen jaar alvast twee vakken van de kerkelijke opleiding gevolgd: praktische theologie en moderne theologie."

Ilse hoort geregeld om zich heen dat het theologisch klimaat in Leiden behoorlijk schriftkritisch is. "Ik heb er zelf nog niet mee te maken gehad. Dat komt nog bij vakken als exegese en Oude Testament." Ze ziet er niet tegenop om met schriftkritiek geconfronteerd te worden. "Dat ik deze studie doe, is iets van God. Hij zal mij er ook wel doorheen helpen. Ik ervaar dat ik in Leiden echt op m'n plaats zit."

Wat Ilse uiteindelijk met de studie theologie gaat doen, weet ze nog niet. "Ik wil eerst alle vakken meegemaakt hebben. Omdat ik ook aan de kerkelijke opleiding begonnen ben, heb ik een gesprek met de geschiktheidscommissie gehad. Die drong er wel op aan om predikant te worden. De veelzijdigheid van het beroep trekt me. Aan de andere kant hou ik er niet van vooraan te staan. Als het geaccepteerd wordt in mijn omgeving, wil ik het predikantschap overwegen, maar ik ben niet het type om de geëmancipeerde vrouwelijke predikant uit te hangen."

Ilse woonde afgelopen jaar thuis. Gisteravond betrok ze een kamer in Leiden. Ze is nog geen lid van een studentenvereniging, maar overweegt dat wel. "Ik denk aan Ichthus of de Navigators. De CSFR is voor mij geen optie. Ik heb ook al op de Driestar gezeten en dan is de CSFR meer van hetzelfde."

Aanpoten bij Engels

Interesseert het hun wel? vroeg Marleen van der Graaf zich af. Haar medestudenten zagen haar kleding, constateerden dat ze bad voor haar eten en merkten best dat ze zich niet in het uitgaansleven stortte. Maar niemand vroeg iets.

Geleidelijk veranderde die kat-uit-de-boom-kijkhouding en kwamen de vragen los. "De vreemdste vragen, over hemel en hel en over andere godsdienstige zaken. Dan merk je pas hoeveel onkunde er is. Van dingen die voor mij heel vanzelfsprekend zijn, hadden zij nog nooit gehoord." Er werd niet afwijzend gereageerd. "Dat viel me mee. Een meisje zei zelfs opeens: "Ik vind dat ze best wel goeie ideeën hebben, die gereformeerden." Dat had ik niet van haar verwacht."

Het was niet het enige waar de studente uit Espel (Noordoostpolder) aan moest wennen toen ze vorig jaar van de Pieter Zandt in Kampen naar de universiteit in Groningen ging. "Ik moest tijdens m'n studie Engels in het begin goed aanpoten, want ik merkte dat ik een achterstand had. Onder m'n medestudenten zijn er nogal wat die in het buitenland hebben gezeten. Ik had overigens niet verwacht dat ik zo veel verschillende vakken zou krijgen. Die variatie is heel leuk."

De studie gaat naar verwachting vijf jaar duren: drie jaar bachelor, twee jaar master. Daarna kan Marleen in het voortgezet onderwijs voor de klas.

In Groningen betrok ze met een vriendin een tweekamerflat aan de rand van de stad. "Dat bevalt me echt heel erg goed."

Leuke contacten deed ze op via de christelijke studentenvereniging CSFR. "We hebben een groot dispuut, wel 75 leden. Volgend jaar word ik bijbelkringleider." Een advies voor nieuwe eerstejaars? "Stel je open voor nieuwe contacten, en dan niet alleen voor die uit je eigen kring."

Ommezwaai

Hij was eerstejaars, hij blijft eerstejaars. Na een jaar biologie stapt Teun de Ridder uit Ugchelen over op de studie theologie. "Ik heb vorig jaar de richting gekozen die ik leuk vond. Biologie had m'n hart. Ik heb echter niet aan God gevraagd: Wat wilt U dat ik doen zal? Ik voel me nu geroepen om theologie te gaan studeren. Wat ik daarmee ga doen, is me nog niet duidelijk."

Deze ommezwaai is mede bewerkstelligd door de bezinning op studentenvereniging CSFR. "Daar hebben we niet alleen veel gepraat over de bekering, maar ook over het navolgen van God dat daarbij hoort. Mede daardoor ben ik gaan vragen naar Gods wil."

De oorzaak van de overstap van Wageningen naar Utrecht ligt niet in slechte resultaten. "'k Ben er vrij gemakkelijk doorheen gerold en heb alle punten gehaald." Een verloren jaar is het ook niet geweest: "Ik ben iets volwassener geworden en heb heel veel geleerd. Door het contact met mensen buiten je eigen kring ga je meer nadenken over de gereformeerde belijdenis. Ook de biologische kennis komt van pas. Ik erger me wel eens aan predikanten die biologische voorbeelden verkeerd doorgeven of interpreteren. Ik ben ook veel gaan zien van de schepping als wonder van Gods hand."

De colleges waren doordrenkt door het evolutiegeloof. "De scepsis die daarover in Amerika is ontstaan, is hier nog niet doorgedrongen. Wij zeggen overigens wel eens te gemakkelijk dat de evolutietheorie nergens op is gebaseerd, maar het is wel degelijk wetenschap. Alleen zitten er aannames in die wij niet overnemen, zoals dat God niet bestaat. Maar om het wetenschappelijk onderuit te halen, moet je wel zo veel weten, dat je daar als eerstejaars niet aan toekomt."

De colleges leidden soms wel tot indringende gesprekken met zijn studiegenoten. "Dan luisteren ze vol interesse. Maar als ik hen wil overtuigen, moet ik hen er eerst van overtuigen dat God bestaat, en dat moet Hij Zelf doen. De pauzes tussen de colleges zijn ook te kort voor zulke indringende gesprekken." Echte aanvaringen heeft Teun niet gehad. "Die tijd is een beetje voorbij. Men tolereert nu de verscheidenheid in opvattingen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Als enige naar de kerk

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken