Bekijk het origineel

Gratis lesje geschiedenis in de deel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gratis lesje geschiedenis in de deel

Streekmuseum Vlaardingen toont leien, speelgoed, zuurstokken en Bibisi-notitie

5 minuten leestijd

Het klasje is leeg. Achterin hangt het bekende aap-noot-miesbord. De meester zit nog op een echte meesterstoel. Op platen aan de wand lopen historische helden rond. Tegenover de school zit de smid. De schilder naast de smederij is druk bezig verf te maken. Ondertussen worden bij de kruidenier, iets verderop, de laatste nieuwtjes uitgewisseld. In Streekmuseum Jan Anderson in Vlaardingen herleeft de geschiedenis. Voor niets!

Het is een krasse baas en een bijzonder mens. Jan Anderson. Voor veel Vlaardingers is zijn naam synoniem met het museum dat hij in de deel van zijn woonhuis heeft ingericht. Begonnen als kok werd hij via een functie als banketbakker de 'uitvinder' van de zelfbedieningsdrogisterij. "Nooit gedacht dat ik nog eens in de drogisterij terecht zou komen, maar het ging eigenlijk vanzelf. Ik solliciteerde bij een parfumerie in Vlaardingen en ik werd aangenomen. Niet zozeer als boekhouder, waarvoor ik eigenlijk soll iciteerde, maar als opvolger van de eigenaar. Het was niet wat ik wilde en ik had er helemaal geen verstand van, maar 't werd uiteindelijk wel een succes. Toen ik de boel van de hand deed, hadden we hier in het westen in totaal 56 winkels, waarvan 17 in Rotterdam. Ik houd er niet van om op te scheppen, maar wij waren de voorlopers van winkels als het Kruidvat."

Naast z'n werk en z'n huwelijk had en heeft Jan Anderson nog een grote passie: verzamelen. "Ik zeg altijd dat je naast werk en huwelijk nog iets anders moet hebben waarin je jezelf kwijt kunt. Voor mij was dat verzamelen, collectioneren. Je zou het op een rijtje kunnen zetten: bewaren, sparen, verzamelen en collectioneren."

Drukwerk

Al in 1954 begint Jan met bewaren en sparen en in 1976 leidt dat tot de oprichting van Streekmuseum Jan Anderson. "Ik had al heel veel spullen en door contacten die ik had in "De Ronde Tafel van Vlaardingen", een soort serviceclub hier in de stad, kwam het ervan om in de deel van mijn huis ee n museum op te zetten. Met heel veel hulp van de leden van "De Ronde Tafel van Vlaardingen". Ik ben begonnen met een huisje uit 1900 en streefde ernaar om ieder halfjaar een nieuw gedeelte op te zetten. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat de deel nu vol is."

Het museum telt inmiddels 150 verschillende collecties en een bibliotheek met 22.000 titels. Ieder jaar worden er minstens vier tentoonstellingen samengesteld. Die vloeien in elkaar over. De tentoonstellingen zijn op de zolder van de deel, waar ook een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Vlaardingen te zien is. De wisselende exposities gaan over uiteenlopende onderwerpen, zoals speelgoed, de bezettingstijd, drukwerk in de oorlog en over de blikken, trommels en doosjes die vroeger in omloop waren.

Wie beneden in de schemerige deel rondloopt, kijkt als het ware even om het hoekje van vroeger tijden. In de huiskamer uit 1900, met z'n snijplank op tafel en de bak met schillen op een krant in de hoek, bijvoorbeeld. "In die tijd was er nog een grote eenvormigheid", vertelt Anderson. "Overal was de inrichting hetzelfde. Pas veel later, toen het bankstel z'n intrede deed, gingen de mensen zich onderscheiden."

In de loop van de jaren verzamelde hij zo veel spullen dat hij de deel stampvol zou kunnen zetten. "Maar dat wil ik niet, het moet overzichtelijk blijven. Als je gericht naar dingen op zoek gaat, dan verbaas je je erover hoe makkelijk je nog aan spullen kunt komen. Een aambeeld, een blaasbalg; als je het wilt hebben, kun je het vinden."

Nu het museum al weer bijna dertig jaar bestaat, merkt Anderson dat er steeds meer uitgelegd moet worden over de dingen die er te zien zijn. "Tegenwoordig weten kinderen amper meer wat een lei is. Dat moet je uitleggen."

In de kruidenierswinkel in het hoekje van de deel wordt tijdens de openingstijden van het museum echt gehandeld door de vrouw van Anderson. "Je kunt er nog een zuurstok kopen, om maar eens iets te noemen. Tegen een redelijke prijs."

Onderduikershol

Boven op zolder is de sfeer van het museum totaal anders dan beneden. Hier veel licht en frisse kleuren. Het is ronduit verbazingwekkend dat een betrekkelijk kleine ruimte zo ongelooflijk veel spullen kan herbergen. Soms zijn onderdelen van tijdelijke tentoonstellingen of exposities zo goed gelukt dat Anderson ze laat staan, ook als de expositie wordt gewisseld. Een mooi voorbeeld daarvan is het onderduikershol tegen het schuine dak op zolder. Een glazen plaat biedt zicht op een onderduiker die in bed ligt in zijn kleine ruimte. Op z'n nachtkastje ligt een opengeslagen Bijbel. "Ik geloof dat ik nog een toepasselijk stuk heb opgezocht in die Bijbel", mompelt Anderson. Het boek ligt open bij Jesaja 40: "Troost, troost Mijn volk, zal ulieder God zeggen"

Naast het glas is een soort stripverhaal te zien, dat onderduikers, die ergens in Vlaardingen waren ondergedoken, hebben gemaakt. Ze hebben met potlood van 14 tot en met 22 oktober 1944 notities en plaatjes op de houtwand gekrabbeld. Zo is er een radio getekend met daaronder het woordje "Bibisi". Jan: "Dat staat natuurlijk voor de BBC die ze daar beluisterden. Omdat die mensen die afkorting alleen maar hoorden, wisten ze natuurlijk niet hoe je het moest schrijven."

Streekmuseum Jan Anderson in Vlaardingen is iedere zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur geopend. Groepen kunnen, op afspraak, ook buiten de openingstijden terecht. De entree is gratis. Meer informatie: tel. 010-4343843.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Gratis lesje geschiedenis in de deel

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken