Bekijk het origineel

Dijken tot nu toe bestand tegen neerslag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dijken tot nu toe bestand tegen neerslag

Gestage regen voorkomt problemen

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De dijken in Nederland houden zich tot nog toe goed onder de regen die de afgelopen dagen is gevallen. Dat meldde een woordvoerder van de Unie van Waterschappen gisteren.

In het hele land worden deze dagen extra inspecties uitgevoerd op met name de veendijken, naar aanleiding van de dijkdoorbraak in Wilnis. Soortgelijke problemen als in Wilnis dreigen vooralsnog nergens.

Op de Westdijk bij Heerhugowaard is gisteren meetapparatuur geplaatst om veranderingen in de dijk in de gaten te houden. Dit gebeurde naar aanleiding van de diepe scheuren die in de Westdijk waren aangetroffen, zo liet het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gisteren weten.

De scheuren werden donderdag langs het kanaal Omval-Kolhorn in de regio Alkmaar geconstateerd. Naar aanleiding hiervan is direct een aanvullend onderzoek begonnen, waaruit bleek dat acute maatregelen niet nodig waren. Wel werd het advies gegeven dit gebied in de gaten te houden. De meetpaaltjes moeten nauwkeurig eventuele bewegingen van de dijk waarnemen.

Verder heeft het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier besloten wagens met zandzakken beschikbaar te houden. Deze wagens staan onder meer in Heerhugowaard, Zwaagdijk, Schermerhorn en Kwadijk. Het betreft een voorzorgsmaatregel, voor het geval er de komende dagen veel regen valt.

De afgelopen dagen hebben de waterschappen niet te klagen gehad over het weer. "De regen valt niet in enorme buien, maar gestaag. Dat hebben we ook het liefst", zegt een woordvoerder van de Unie van Waterschappen. "Op deze manier herstelt de situatie zich langzaam maar zeker."

Bij kortstondige hevige regenbuien dreigen vissen de komende dagen in de problemen te komen, aldus de woordvoerder. De riolen hebben in de langdurige periode van droogte alleen afvalwater afgevoerd, waardoor zich veel organische 'rommel' heeft opgehoopt.

Bij hevige buien is de kans groter dat het riool de grote waterhoeveelheid niet kan afvoeren. Overstortpunten lozen in dergelijke gevallen vervuild afvalwater in het oppervlaktewater. Dat kan daar leiden tot zuurstoftekorten, waardoor vissen dood kunnen gaan.

De problemen op de weg als gevolg van de regenbuien zijn voorbij. Donderdag gebeurden er nog tientallen ongevallen op de snelwegen die het KLPD in verband bracht met een combinatie van de lange periode van droogte en regenbuien.

Spoorwegovergangen kunnen door de combinatie van regen en vuil nog wel glad zijn. Tot die vervelende ontdekking kwam gisterochtend een 36-jarige automobilist uit het Brabantse Hoeven. Op de spoorwegovergang aan de Heul in Hoeven gleed de man met zijn auto tijdens het remmen op het gladde wegdek door op het moment dat er een trein aankwam. De auto kwam hierdoor tegen de zijkant van de trein aan. Een van de twee in de auto aanwezige kinderen liep een beenbreuk op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Dijken tot nu toe bestand tegen neerslag

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken