Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Vroegere paus schuldig aan moorden"

1 minuut leestijd

ROME - Giovanni Battista Montini, de latere paus Paulus VI, zou medeverantwoordelijk zijn voor de massamoord op communisten in Sicilië direct na de Tweede Wereldoorlog.

Dat blijkt uit de vertoning van de film "Segreti di stato" (Staatsgeheimen) gisteren op het filmfestival van Venetië.

Op 1 mei 1947 werden elf deelnemers aan een communistische bijeenkomst in West-Sicilië door scherpschutters vermoord. Officieel heet het dat een groep bandieten de slachtpartij voor zijn rekening nam. Het motief was de communistische dreiging in Italië te bezweren.

Tegenwoordig wordt aangenomen dat de maffia, politici van de christen-democratische partij en de Amerikaanse geheime dienst opdrachtgevers waren van de moord. Het Vaticaan wordt eveneens in dit verband genoemd, en nu dus ook Montini, die naaste medewerker was van paus Pius XII.

Filmmaker Paolo Benvenuti heeft zich voor het scenario onder andere gebaseerd op stukken uit de Amerikaanse National Archives, die sinds kort voor het publiek ontsloten zijn. Op gelijksoortige bronnen baseerde eerder deze week het dagblad Corriere della Sera zich toen het schreef dat Montini contactpersoon zou zijn geweest van de CIA.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken