Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Betwijfelde monsters mkz klopten toch"

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Er was niets mis met de bloedmonsters op basis waarvan twee jaar geleden mond- en klauwzeer werd vastgesteld bij een kalf van veehouder Teunissen in Kootwijkerbroek. Dat heeft vergelijkend DNA-onderzoek uitgewezen.

Van meet af aan werd in Kootwijkerbroek betwijfeld of de mkz-diagnose wel juist was, temeer daar in het dorp -waar uiteindelijk meer dan 200 bedrijven werden geruimd-verder geen besmette dieren werden aangetroffen. Om die reden spoorde veehouder H. C. van den Brink het moederdier van het afgemaakte kalf op en bewaarde dat op zijn eigen bedrijf.

Via de rechtbank in Zwolle dwong Van den Brink in mei onafhankelijk deskundigenonderzoek naar het DNA van de monsters af.

Op die monsters had hij eerder al beslag laten leggen. Donderdag stuurde dr. W. A. van Haeringen, de door de rechter aangewezen erfelijkheidsonderzoeker, zijn bevindingen naar het ministerie van Landbouw. Sinds gisteren zijn ze ook in handen van deze krant.

Van Haeringen heeft kunnen vaststellen dat alle bloedmonsters van hetzelfde dier komen. Verder concludeert hij met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid (99,6 procent) dat het moederdier in handen van Van den Brink inderdaad de moeder is van het kalf waarbij de mkz werd vastgesteld. Van Haeringen heeft geen vermenging of andere onzorgvuldigheid ten aanzien van de monsters kunnen vaststellen.

Een woordvoerster van Landbouw geeft desgevraagd aan dat het onderzoek bevestigt waar het ministerie zelf al lang volledig van overtuigd is. Van den Brink vertrouwt de zaak echter nog steeds niet. "Ze zullen me wel een boef vinden, maar ik heb nog zo veel andere bewijzen, er zijn zo veel misstanden. Het onderzoek zal zeker goed zijn, maar waarom is de hoeveelheid monstermateriaal nu zo veel minder dan destijds en waarom kan niet van alle monsters het DNA worden vastgesteld, omdat er gefilterd is? Er blijven tal van vragen."

Voor Van den Brink is het boek daarom nog zeker niet ge-sloten. Hij overweegt alsnogeen juridische procedure testarten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken