Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"We zijn geschapen om Hem te loven en te prijzen"

Calvijncollege opent schooljaar op vier locaties

3 minuten leestijd

KRABBENDIJKE - "Misschien vraag je je af: Waarom ben ik hier op aarde? Zou het niet beter zijn als ik er niet meer was? Ons leven heeft echter wel degelijk zin. We zijn geschapen om de Heere te loven en te prijzen."

Als laatste van de reformatorische scholen voor voortgezet onderwijs opende gisteren het Calvijncollege het schooljaar. Bestuurslid ds. A. C. Uitslag stond in Krabbendijke met de jongeren en hun ouders stil bij de vraag en tegelijk uitroep: "Jij bent het waard?!".

De christelijke gereformeerde predikant uit Kerkwerve liet Genesis 1 lezen. In dat hoofdstuk wordt aan de mens bekendgemaakt wat het doel van ons leven is. "We moeten leven voor Hem. Als dat niet zo is, lopen we ons doel mis en is het leven zinloos. Na de zondeval is het doel dan ook niet veranderd, maar wij zijn veranderd."

"In geestelijk opzicht zijn we het waard om te sterven. Sinds Adam zijn we niet meer in staat om God lief te hebben. We moeten persoonlijk inleven dat we het leven niet meer verdienen."

Ds. Uitslag wees de aanwezigen er echter op dat Christus in de wereld gekomen is en gebogen heeft onder de gevolgen van de zondeval. "Hij is vernederd Zijn weg gegaan. Adam sleurde de mens mee, Jezus deed wat de mens niet wilde doen. Christus herstelde het beeld van God. Jij bent het niet waard om te leven, maar Hij is het waard om eeuwig aangebeden te worden. Daarom roept Hij je toe: Mijn zoon, mijn dochter, geef Mij je hart."

De predikant wees op de meerwaarde van het reformatorisch onderwijs. "Elke dag gaat de Bijbel open. Bij de dagopeningen, bij de godsdienstlessen en op andere momenten. Jij moet horen wie je geworden bent en wie Christus Jezus wil zijn voor verloren zondaren. Van nature willen we echter anders. Wat is het dan groot als de Heere onze ogen gaat openen. Dan erkennen we dat we het waard zijn om verloren te gaan. Zo wil de Heere ruimte maken voor Zijn Zoon."

Directielid D. A. Janssen ging in praktische zin in op het thema. "Veel jongeren weten precies hoe het volgens Gods Woord hoort, en toch zijn er velen die leven voor het hier en nu. De mens van vandaag leeft in een ikcultuur, horizontaal. We moeten een verticale lijn leren kennen, van de hemel naar de aarde."

Op hetzelfde moment spraken in Goes ds. J. Lohuis uit Scherpenisse en plaatsvervangend algemeen directeur C. Giljam. In Middelburg deden dit ds. C. Neele uit Aagtekerke en locatiedirecteur G. van Dijk. In Sint Annaland voerden ds. A. A. Brugge uit Scherpenisse en algemeen directeur A. J. Vogel het woord.

De locatie Krabbendijke start dit jaar met minder leerlingen, als gevolg van het feit dat leerlingen die vroeger met de boot uit Zeeuws-Vlaanderen kwamen, nu de locatie Goes bezoeken. Het leerlingenaantal daalde mede daardoor van 950 naar 883. De vier vestigingen van het Calvijncollege tellen samen dit jaar 2876 leerlingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken