Bekijk het origineel

Inflatie in eurozone stijgt tot 2,1 procent

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Inflatie in eurozone stijgt tot 2,1 procent

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De inflatie binnen de eurozone is volgens een voorlopige raming in augustus gestegen tot 2,1 procent. Dat heeft Eurostat, het statistisch bureau van de EU, gisteren meegedeeld.

Het tempo van de geldontwaarding bereikt met deze uitkomst het hoogste niveau in vier maanden. In juli rolde voor de betrokken twaalf landen een gemiddelde van 1,9 procent uit de bus. Over enkele weken zijn er meer gedetailleerde gegevens beschikbaar over het verloop van de prijzen.

De jongste ontwikkeling betekent dat de inflatie weer boven het percentage van 2 ligt dat de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert als grens van de doelstelling van het monetaire beleid. Aanstaande donderdag vergadert in Frankfurt de raad van bestuur van genoemde instelling. Financiƫle deskundigen rekenen erop dat de rente niet wordt gewijzigd.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei gisteren in een reactie: "Dit cijfer maakt een einde aan elke discussie over deflatie in Europa." De afgelopen tijd bestond bij sommigen vrees dat er mogelijk prijsdalingen zouden gaan optreden. Een dergelijke situatie is slecht voor de economische groei, omdat consumenten en investeerders dan, in de verwachting dat er verdere verlagingen volgen, hun bestedingen uitstellen.

Waarschijnlijk hebben hogere energiekosten een belangrijke bijdrage geleverd aan de recente opwaartse beweging van de index. De komende periode zal er wellicht druk ontstaan vanuit de voedingssector. De droogte van deze zomer zorgt namelijk voor tegenvallende oogsten en dat resulteert in duurdere producten. Tegelijk laten analisten aantekenen dat de nog zwakke conjunctuur voor tegenwicht zorgt. Zij biedt bedrijven weinig ruimte om hun prijzen op te schroeven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Inflatie in eurozone stijgt tot 2,1 procent

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken