Bekijk het origineel

Studenten Hoornbeeck schrijven jeugdboek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Studenten Hoornbeeck schrijven jeugdboek

Opbrengst bestemd voor kerkbouw in Israël

4 minuten leestijd

AMERSFOORT - Met 23 personen een kinderboek schrijven én illustreren. Dat is een hele klus. Klas V1c van het Hoornbeeck College in Amersfoort waagde het afgelopen seizoen een poging. Met succes. Vanaf eind volgende week ligt "Geen soldaat of generaal" in de winkel.

Het jeugdboek verschijnt onder redactie van drs. G. Willemsen, zo staat op het vrolijke omslag te lezen. Mevrouw Willemsen werkt als docent Nederlands en omgangskunde op het Hoornbeeck College en stimuleerde afgelopen schooljaar de studenten van klas V1c tijdens hun project. Doel daarvan was geld op te brengen voor de bouw van een kerk voor een Joods-christelijke gemeente in Israël.

In hun boek leggen de studenten, die deze week aan het tweede jaar van de opleiding voor verzorgende begonnen, een link met het land van de Bijbel. Belangrijkste hoofdpersoon is Lior, die als Joodse jongen in Israël wordt geboren. Samen met zijn zusje Thamara komt hij in een Nederlands adoptiegezin terecht. Op school wordt Lior gepest. Uiteindelijk start de meester een project om een eind aan het getreiter te maken: "Wees geen soldaat of generaal, gepest worden kunnen we allemaal!"

Taalgebruik

Voordat de studenten gingen schrijven en tekenen, spraken ze uitvoerig over de opzet van het boek. Rianne de Vaal (16): "We hebben eerst de hoofdpersonen bedacht en wat er allemaal in het boek zou gebeuren. In groepjes moesten we onderdelen daarvan uitwerken." Daarna volgde een beoordeling door de klas. "De hoofdstukken werden gekopieerd. Dan konden de anderen ze doorlezen en fouten eruit halen", legt Hanneke van de Poel (17) uit. "We moesten steeds heel goed overleggen", zegt Rianne.

De schrijvers stemden hun taalgebruik af op kinderen vanaf 10 jaar. "Er was een groep die te veel woorden uitlegde die kinderen van die leeftijd wel begrijpen", vertelt Alida Stomphorst (17). "Dat moesten ze dan aanpassen." Zo werden de hoofdstukken steeds bijgeschaafd om uiteindelijk een fraai geheel te krijgen. Dat uitgeverij Den Hertog het boek echt zou uitgeven, hadden de studenten vooraf niet verwacht.

Uitgever A. Bel vertelt dat het de eerste keer is dat Den Hertog een boek van een complete schoolklas op de markt brengt. "Het enthousiasme van mevrouw Willemsen en haar leerlingen is op ons overgeslagen. We stonden te kijken van de prestaties van de studenten en dachten: Dit is zo leuk, we gaan er een uitgave van maken." Inmiddels zijn er 3000 exemplaren gedrukt.

Klaagmuur

Cherine Burgering (17) zat met een paar klasgenoten in een illustratiegroepje. In het boek staat een tekening die zij maakte van een Joodse man bij de Klaagmuur. Ook leverde ze een bijdrage aan het omslag. Den Hertog nam de meeste onderdelen daarvan over. Illustrator Jaap Kramer werd alleen ingehuurd om het gezicht van Lior wat bij te schaven.

"In het begin had ik niet zo veel te doen", zegt Cherine. "Toen begon ik vast te tekenen. Later werden allerlei dingen in het boek nog veranderd en kon ik opnieuw beginnen." Het onderwerp van het boek sprak haar aan. "Bijna elk kind wordt wel eens gepest. Dat heb ik vroeger zelf ook meegemaakt. Omdat het herkenbaar is, denk ik dat het boek kinderen zal aanspreken."

Het jeugdboek is vanaf volgende week te koop op het Hoornbeeck College en via de studenten, maar komt ook in de boekhandel. Van elk verkocht exemplaar gaat 3 euro naar het bouwproject voor een kerk in Israël. Als de lezers enthousiast zijn, komt er dan een vervolg op "Geen soldaat of generaal"? "Ik denk het niet", zegt Rianne. "Het lijkt me wel heel leuk, maar ik verwacht niet dat het ervan komt."

Ook Cherine is niet van plan zich verder met het illustreren van boeken bezig te houden. "Als ik niks te doen heb, vind ik het leuk om wat te tekenen of te schilderen. Maar ik doe het niet voor de verkoop. Ik wil gewoon zustertje worden."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Studenten Hoornbeeck schrijven jeugdboek

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken