Bekijk het origineel

VS zullen niet zwichten voor Noord-Korea

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VS zullen niet zwichten voor Noord-Korea

4 minuten leestijd

WASHINGTON (AFP) - De Verenigde Staten hebben gisteren gezegd niet te zullen zwichten voor "chantage" van Noord-Korea over kernwapens. Tijdens de multilaterale onderhandelingen in Peking, die gisteren werden afgesloten, zouden de Noord-Koreanen onomwonden hebben toegegeven over een kernwapenarsenaal te beschikken.

Amerikaanse indianen

onderscheiden Castro

HAVANA (DPA/ANP) - De Cubaanse president Fidel Castro krijgt van de Beweging voor Amerikaanse Indianen een adelaarsveer toegekend. Daarmee is Castro de eerste persoon die deze onderscheiding in levenden lijve krijgt, aldus de Cubaanse radiozender Radio Rebelde gisteren. Castro (77) krijgt de veer uit handen van Daniel Yang. Yang kwam donderdagavond aan in Havana. De veer is een symbool van erkenning voor een strijder. Yang brengt ook een boodschap

van Leonard Peltier over. Peltier is een Amerikaanse indiaan die 28 jaar in de gevangenis heeft gezeten voor het vermoorden van een FBI-agent. In de boodschap laat Peltier aan de Cubaanse leider weten solidair te zijn met Cuba.

Nieuw onderzoek naar

dood Dodi al-Fayed

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse justitie gaat het eerste officiële onderzoek instellen naar de omstandigheden rond de dood van Dodi al-Fayed en prinses Diana. De geliefden kwamen om bij een auto-ongeluk in 1997 in Parijs. Volgens de Britse omroep BBC gisteren richt het forensisch onderzoek zich voorlopig alleen op Dodi, die in het graafschap Surrey begraven ligt. Naar verwachting kondigt het bestuur van het graafschap volgende week een officieel onderzoek naar de dood van Diana aan. Het gerechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd door lijkschouwer Michael Burgess, die normaal gesproken

ook bij sterfgevallen onder de

koninklijke familie wordt geroepen. Het onderzoek richt zich niet op de schuldvraag, maar

enkel op de feitelijke omstandigheden rond de dood van het paar.

Reeks verhalen

van Asterix op markt

PARIJS (DPA) - In Frankrijk is een verzameling van veertien nauwelijks bekende stripverhalen van Asterix en Obelix op de markt gebracht. De korte verhalen zijn gemaakt tussen 1966 en 2003 en heten "Asterix en de eerste Gallische schooldag". Volgens de Parijse uitgeverij Albert-René bedraagt de oplage 1,5 miljoen exemplaren. Tot de Kerst hoopt de uitgeverij 3 miljoen stuks te verkopen met behulp van Engelse, Spaanse en Duitse vertalingen. Het is nog onbekend of er ook een vertaling in het Nederlands komt. Het gaat voornamelijk om vergeten stukken tekst en tekeningen van het stripduo Albert Uderzo en de in 1977 overleden René Goscinny. De plaatjes worden opgefrist en opnieuw ingekleurd.

Madrid vraagt niet om

overdracht Argentijnen

MADRID (ANP/AFP) - De centrumrechtse regering in Spanje zal bij Argentinië geen uitleveringsverzoek indienen voor 39 militairen en een burger die zich tijdens het juntaregime (1976-1983) schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen. Dat maakte vice-premier Mariano Rajoy gisteren bekend. Rajoy zei dat de Argentijnse justitie capabel genoeg is om schenders van de mensenrechten te vervolgen. De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzon had op de uitlevering van de Argentijnen, onder wie oud-juntaleider Jorge Videla, aangedrongen. Volgens Garzon hebben de veertig Argentijnen zich onder meer schuldig gemaakt aan moord op en marteling van Spaanse staatsburgers.

Indonesiërs kiezen

5 juli 2004 president

JAKARTA (RTR) - De Indonesische bevolking mag volgend jaar op 5 juli naar de stembus. De Indonesiërs kunnen dan voor het eerst in de geschiedenis zelf hun president en vice-president kiezen. De nationale kiescommissie heeft de datum gisteren bekendgemaakt. Voorheen koos het Raadgevend Volkscongres (MPR) de president. Dit congres besloot vorig jaar dat aan de bevolking over te laten. Mocht een tweede ronde nodig zijn, dan volgt die op 20 september. De officiële resultaten zijn dan op 5 oktober 2004 bekend. De kandidaat met vooralsnog de beste papieren is de huidige president Megawati Sukarnoputri van de PDI-P.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

VS zullen niet zwichten voor Noord-Korea

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 augustus 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken