Bekijk het origineel

Sirenes loeien weer maandelijks

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sirenes loeien weer maandelijks

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Een oude traditie is vandaag om 12.00 uur in ere hersteld: de maandelijkse sirenetest. Zeven jaar lang hebben de 4050 sirenes in ons land slechts eenmaal per jaar geloeid.

Uit onderzoek bleek echter dat mensen hierdoor te weinig betrokken raken bij het waarschuwingsstelsel. Daarom zijn de sirenes, die draadloos zijn en onafhankelijk van de gewone stroomvoorziening kunnen loeien, weer elke eerste maandag van de maand bij het begin van de middag te horen.

Mensen in Den Haag hoefden niet in paniek te raken als ze de sirene diverse malen hoorden. Dat had te maken met een onderzoek van TNO naar de hoorbaarheid van het alarmlawaai.

De huidige sirenes werden ruim zeven jaar geleden in gebruik genomen. Meteen daarna moesten ze in Rotterdam voor het eerst officieel worden gebruikt nadat bij CMI aan de Keileweg brand was uitgebroken. Toen bleek onder andere al dat ze op sommige plaatsen niet waren te horen. In Rotterdam werden vervolgens sirenes bijgeplaatst.

Daarna is in de regio Rotterdam nog tweemaal een incident geweest waarbij de sirenes daadwerkelijk werden aangezet: bij de brand aan boord van de Friesland (maart 2002) en de lekkage bij Vopak (januari 2003). Uit evaluaties van de brandweer bleek dat mensen niet goed reageren op het afgaan van de sirenes. De brandweer in Rijnmond adviseerde de sirenes toch maar weer elke maand te testen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Sirenes loeien weer maandelijks

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken