Bekijk het origineel

Russische duikboot gezonken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Russische duikboot gezonken

3 minuten leestijd

MOSKOU - Een oude Russische onderzeeër is zaterdag, terwijl hij naar de sloop werd gebracht, tijdens een storm in de Barentszzee gezonken. Negen bemanningsleden van de K-159 zijn verdronken. Slechts één matroos kon worden gered.

Minister van Defensie Sergej Ivanov was woedend over het gebeurde. Hij zei gisteren dat het ongeval tekenend is voor de mentaliteit binnen de Russische marine "dat alles vanzelf wel goed zal komen." Gisteren kondigde hij een verbod op het verslepen van oude onderzeeërs af.

Ivanov heeft gisteren de commandant van de noordelijke onderzeevloot geschorst. De commandant is samen met een aantal officieren aangeklaagd. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor het zinken van de onderzeeër.

De veertig jaar oude onderzeeër K-159 was sinds 1989 niet meer in functie. De twee kernreactoren aan boord waren buiten gebruik gesteld. In de haven van Polarnje zouden de reactoren van boord worden gehaald en volledig ontmanteld. Ivanov zei gisteren dat er geen verandering is gemeten in de radioactiviteit in het gebied en dat men zich daarover nu en in de toekomst ook geen zorgen hoeft te maken.

Tijdens de storm sloeg de K-159 los van zijn sleep. Zegslieden binnen de Russische marine suggereerden dat de onderzeeër niet goed aan zijn sleep bevestigd was geweest. Ivanov zei dat de regels voor het verslepen van onderzeeërs met voeten werden getreden. Zo stond de commando-toren in de bovenbouw van de K-159 open toen de onderzeeër in de golven verdween, aldus Ivanov.

De K-159 ligt op 238 meter diepte op zijn kant op de bodem van de Barentszzee, op ongeveer 5,5 kilometer ten noordwesten van het eiland Kildin, bij het schiereiland Kola. In dit gebied kwam drie jaar geleden de Koersk tot zinken.

Ivanovs frustratie werd gedeeld door president Vladimir Poetin. Poetin, op bezoek bij de Italiaanse premier Silvio Berlusconi op Sardinië, zei dat de zee nu eenmaal discipline eist.

Over de precieze toedracht van het ongeluk bestaat geen duidelijkheid. Het persbureau Interfax meldde dat de marine had gezegd dat samen met de K-159 nog een aftandse onderzeeër werd versleept en dat verwarring over de aanwezigheid van die onderzeeër de reddingswerkzaamheden had belemmerd. De bemanning van de K-159 zou anderhalf uur voordat de onderzeeër in de golven verdween het bevel hebben gekregen van boord te gaan. De reddingshelikopter die eropuit werd gestuurd om de tien matrozen van boord te halen zou per abuis naar de andere onderzeeër zijn gevlogen en daar ten onrechte hebben geconcludeerd dat het allemaal wel meeviel.

Milieudeskundige Aleksander Nikitin, een vroegere marinekapitein die nu aan het hoofd staat van de afdeling Sint-Petersburg van de Belona Stichting, een Noorse milieuorganisatie, hekelde de gang van zaken. Hij noemde het onacceptabel dat de marine de stokoude onderzeeër had laten verslepen met de kernreactoren nog aan boord. Die hadden er allang afgehaald moeten zijn, aldus Nikitin. Hij waarschuwde voor het gevaar dat de gezonken onderzeeër, die al in zeer deplorabele staat verkeerde voordat hij in de golven verdween, radioactiviteit gaat lekken.

Admiraal b.d. Edoeard Baltin zei dat de K-159 tijdens zijn laatste missie in 1983 al water maakte. Hij was vooral verontwaardigd over de beslissing van de marine om een bemanning op de aftandse onderzeeër, die hij vergeleek met een vat vol gaten, mee te laten varen.

Vandaag werd verder gezocht naar de bemanning van de onderzeeër.

Hoop op overlevenden heeft men allang niet meer vanwege de lage temperatuur van het zeewater.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Russische duikboot gezonken

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken