Bekijk het origineel

Vier eeuwen pijproken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vier eeuwen pijproken

2 minuten leestijd

Columbus ontdekte in 1492 Amerika en kwam toen voor het eerst in aanraking met tabak. Rond 1550 bracht Franciscus Fernandes het goedje naar Europa, waar het aanvankelijk als medicijn werd begroet. De Fransman Jean Nicot gaf het in 1560 bijvoorbeeld aan Catharina de Medici als middel tegen hoofdpijn

Tegen het einde van de zestiende eeuw raakte tabak als genotmiddel in heel Europa in zwang. In Nederland waren het de Spaanse troepen die het roken tijdens de Tachtigjarige Oorlog introduceerden. De populariteit van het roken bracht ook de vraag naar allerlei attributen met zich mee: tabakspotten, zilveren, tinnen en koperen tabaksdozen, tondeldozen en pijpen.

Museum Bredius, fraai gesitueerd aan de Haagse hofvijver, organiseert in samenwerking met kunsthandel Theo Laurentius een tentoonstelling over de geschiedenis van het pijproken. Op schilderijen van zeventiende-eeuwse meesters als Jan Steen, Willem Buytewech en Dirck Hals en op prenten van onder meer Adriaen van Ostade en Adriaan Brouwer is te zien dat het roken al eeuwen geleden een onlosmakelijk deel van het leven was. De expositie biedt verder een overzicht van de pijpen die sinds de zestiende eeuw zijn gebruikt. Voorbeelden van tabaksdozen, tabakspotten en dergelijke completeren het geheel.

De tentoonstelling "400 jaar pijproken in beeld" is tot en met 15 oktober te zien in Museum Bredius in Den Haag en van 27 oktober tot en met 16 november in Huis 's-Hertogenbosch in Middelburg. Informatie: 070-3620729 of www. museumbredius.nl.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Vier eeuwen pijproken

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken