Bekijk het origineel

FARC geeft video met Betancourt vrij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

FARC geeft video met Betancourt vrij

2 minuten leestijd

BOGOTA (AP) - De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft een videoband vrijgegeven waarop de ontvoerde politica Ingrid Betancourt de regering oproept haar te redden.

Betancourt werd in februari vorig jaar ontvoerd toen ze zich als onderdeel van haar campagne voor de presidentsverkiezingen, waaraan ze zou meedoen, in gebied in het zuiden van Colombia waagde dat in handen is van de FARC.

Op de band, die zaterdag werd uitgezonden door de Colombiaanse televisie, zegt Betancourt dat het besluit om haar te redden genomen moet worden door de president. "Het moet geen militaire beslissing zijn, maar een politieke", zegt ze. Volgens de Colombiaanse televisie is de video gemaakt op 13 mei. Waarom de FARC toestaan dat Betancourt oproept tot een reddingsactie is onduidelijk.

In juli vorig jaar gaven de FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) een in mei dat jaar gemaakte band vrij waarop Betancourt de regering opriep weer met de rebellen te gaan onderhandelen. Sindsdien werd geen teken van leven meer van haar ontvangen. Op de eerdere band is ook Clara Rojas, de eveneens ontvoerde campagneleidster van Betancourt, te zien. Op de nieuwe band is dit niet het geval. Betancourt maakt op de video een gezonde indruk.

Betancourts familie heeft president Alvaro Uribe gevraagd geen bevrijdingsactie te ondernemen. In mei kostte een mislukte bevrijdingsactie aan twee andere ontvoerde politici en acht ontvoerde militairen en politiemannen het leven.

Betancourt, die ook de Franse nationaliteit heeft, publiceerde memoires die een bestseller werden in Frankrijk. Zij is een van enkele tientallen gegijzelde politici die de FARC hopen te ruilen voor gevangenzittende rebellen. Zij vraagt de regering in de jongste video gevangenzittende rebellen uit te wisselen tegen gegijzelde militairen en politiefunctionarissen, maar wil niets weten van een uitwisseling van rebellen tegen burgers. Zij wijst er op dat zo'n ontwikkeling een proces op gang zou brengen dat ten koste zou gaan van meer onschuldige burgers. Ze roept de FARC op alle gegijzelde burgers op vrije voeten te stellen.

Betancourts zuster Astrid, die eerder een mislukte poging deed om Ingrid vrij te krijgen, zei in Parijs dat de FARC met het vrijgeven van de video de "duidelijke boodschap" afgeven dat zij opnieuw willen onderhandelen. "Wat zij willen is een nieuwe positie op het Colombiaanse politieke toneel", aldus Astrid Betancourt. "Zij laten hun bereidheid zien nieuwe onderhandelingen te beginnen, met in het achterhoofd het vredesproces."

De VN en de FARC overwegen overigens in dialoog te gaan over de bloedige strijd in Colombia.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

FARC geeft video met Betancourt vrij

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken