Bekijk het origineel

Doorbraak veendijk in Rotterdam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Doorbraak veendijk in Rotterdam

"Controle dijken deugt niet"

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - Is de eerste schrik wat weggezakt na de dijkverschuiving in Wilnis, begeeft eenzelfde type dijk in Rotterdam het. Gistermiddag verzakte de kade van een tussenboezem van de Rotte over 50 meter. Er ontstonden geen ernstige problemen.

Er stroomde 50.000 liter water door het gat naar de volgende watergang. Vandaag meldde N. Stijlen, directeur van het hoogheemraadschap Schieland, dat de situatie zich lijkt te stabiliseren. Gisteravond heeft het schap dammen in de tussenboezem geplaatst.

De Unie van Waterschappen is na het incident extra alert op meer problemen, temeer omdat de dijk nog maar enkele dagen geleden was gecontroleerd.

De verzakking is op sommige plaatsen bijna een meter diep. Enkele volkstuinen liepen onder water, maar de dichtstbijzijnde huizen lopen geen gevaar.

"De situatie is op het moment uitzonderlijk", aldus een woordvoerder van de Unie van Waterschappen. "De situatie in dit type dijk kan met het huidige weer snel veranderen."

Volgens de woordvoerder staat het overigens al vrijwel vast dat de langdurige periode van droogte in combinatie met plotselinge regenval de hoofdoorzaak is van de verzakking in Rotterdam.

Het voorkomen van problemen met veendijken is een zeer tijdrovend karwei.Tientallen inspecteurs van de waterschappen werken dag en nacht om de duizenden kilometers veendijk te controleren op scheuren.

Deze controle staat na de verzakking in Rotterdam ter discussie. Een woordvoerder van de Unie van Waterschappen zei dit vandaag naar aanleiding van de doorbraken. Om problemen met de dijken in de toekomst te voorkomen, moet de inspectiemethode van de waterschappen mogelijk worden aangepast. Bodemdeskundigen kijken nu bij die inspecties van de dijken met het blote oog naar scheuren en verzakkingen. Zij kunnen niet met meetapparatuur in het dijklichaam kijken. Die visuele inspectie is mogelijk verouderd.

De veendijken zijn op het moment het zorgenkindje van de Unie. Deze dijken liggen in Noord- en Zuid-Holland en delen van Friesland. De Unie praat deze week tijdens een spoedoverleg met deskundigen van de waterschappen, wetenschappers van Geo Delft en medewerkers van het ministerie van Verkeer en Waterstaat over de inspectiemethode en over de problemen die rond de Nederlandse dijken spelen.

De Unie van Waterschappen meldde vandaag ook dat er tijdens onderzoeken in het weekeinde in diverse dijken scheuren zijn vastgesteld. Er zijn geen gevaarlijke situaties ontstaan. De situatie kan evenwel van uur tot uur veranderen, zegt de woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Doorbraak veendijk in Rotterdam

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken