Bekijk het origineel

VS bezorgd om gezondheid Suu Kyi

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VS bezorgd om gezondheid Suu Kyi

"Hongerstaking Birmese oppositieleidster"

2 minuten leestijd

WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakt zich "grote zorgen" om de gezondheid van de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die al ruim drie maanden gevangen wordt gehouden door de militaire junta in haar land.

Het bewind in Rangoon is "volledig verantwoordelijk" voor de gezondheid van Suu Kyi, stelde het ministerie gisteren in een verklaring.

Volgens Washington is de Nobelprijswinnaar van 1991 in hongerstaking gegaan uit protest tegen haar detentie. Het Birmese regime spreekt dat tegen. "Het is vreemd dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zoiets beweert zonder te melden waar het die informatie vandaan heeft", stelde de junta in een verklaring. Het Rode Kruis heeft al sinds 18 juli geen contact meer gehad met de oppositieleidster. De Birmese regering blijft weigeren te zeggen waar Suu Kyi wordt vastgehouden en op welke termijn ze vrijkomt.

Afgelopen zaterdag presenteerde de Birmese premier, generaal Khin Nyunt, een stappenplan in de richting van "vrije en eerlijke" verkiezingen. De voorstellen voorzien niet in besprekingen met Suu Kyi's Nationale Liga voor Democratie (NLD). Enkele media hadden bericht dat Khin Nyunt een dialoog had aangeboden aan Suu Kyi's NLD, maar de parlementsleden spraken dit tegen. Zij zeiden dat er ook achter de schermen, informeel, geen sprake was geweest van zo'n aanbod. De leiders van de NLD waren niet bereikbaar voor commentaar, omdat allen gevangenzitten.

Khin Nyunt werd afgelopen week tot premier benoemd in het kader van ingrijpende hervormingen binnen het Birmese leiderschap. De reputatie van de nieuwe premier als een gematigd politicus binnen de ultraconservatieve junta was aanleiding voor speculaties dat er veranderingen op komst waren. Than Shwe, de vorige premier, blijft echter minister van Defensie, opperbevelhebber van het leger en juntaleider.

Suu Kyi werd op 30 mei gearresteerd na een bloedige botsing tussen haar volgelingen en aanhangers van het militaire regime in het noorden van Birma. Haar gevangenschap en de arrestatie van hoge NLD-leiders hebben geleid tot verharding van de internationale sancties tegen Birma.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

VS bezorgd om gezondheid Suu Kyi

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken