Bekijk het origineel

Europa ook met sonde naar de maan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Europa ook met sonde naar de maan

3 minuten leestijd

Europa gaat naar de maan. Eindelijk. Tientallen jaren nadat Neil Armstrong er landde, stuurt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een ruimtevaartuig naar de maan. Het vaartuig is echter geheel onbemand. Kortom, de groots gepresenteerde missie is slechts een slap aftreksel van de levensgevaarlijke -maar ook kapitaalverslindende- reis van de Amerikanen.

Vanaf de basis Kourou in Frans Guyana had morgen de raket, met aan zijn top de maanonderzoeker Smart-1, richting maan moeten vertrekken. De lancering is echter uitgesteld tot begin oktober.

De Smart-1 behoort tot een nieuwe reek Europese ruimtevaartuigen waarmee de ESA technologieƫn test op hun bruikbaarheid voor toekomstige missies dieper het heelal in. In de Smart gaat veel apparatuur mee, die echter zo klein mogelijk is gemaakt om nog in de sonde te passen. Zo beschikt het maanvaartuig over een navigatietechniek waarmee het geheel zelfstandig door het zonnestelsel kan manoeuvreren. Verder loopt de communicatie met de aarde via een laserstraal. Het meest verwachtingsvol zijn de astronomen over een gammastralingsmeter aan boord die zal onderzoeken uit welke stoffen de maan is opgebouwd. Een apparaat van vooral Engelse makelij waarin alles is teruggebracht tot de kleinst mogelijke afmetingen.

De Smart-1 in zal de maan naar verwachting begin 2005 bereiken. Daarna zal de sonde op zoek gaan naar water en ijs in kraters op de polen van de maan en onderzoek doen naar de mineralen en stoffen waaruit de maan is opgebouwd.

Eigen naam

Mars laat al zijn schoonheid zien. Oogverblindend mooi is hij deze weken. Nooit stond hij dichter bij de aarde dan afgelopen week. Opvallend is de verschijning aan de avondhemel met zijn oranjerode kleur. Met een redelijke telescoop zijn ook de details daarvan te ontdekken. Slechts een 55.757.930 kilometer lag er tussen de twee planeten aarde en Mars. Pas in 2287 staat Mars weer op eenzelfde afstand van de aarde. Ook de komende weken blijft Mars het bekijken waard, ook al loopt de planeet nu weer van de aarde af.

Twee planeten komen deze maand weer langzaamaan in beeld. Dat betreft Mercurius en Jupiter. De eerste is vanaf 22 september laag boven de oostelijke horizon te vinden tijdens de ochtendschemering. Jupiter komt elke dag een paar graden hoger aan de oostelijke ochtendhemel te staan, vanaf de achtste van de maand.

Volle maan is het in september op de tiende. Deze volle maan heet ook wel de oogstmaan, omdat de maan rond de tiende een aantal keren vrijwel op hetzelfde tijdstip opkomt en dit verschijnsel in het verleden werd benut door de oogstende boeren. De maand september kreeg onder meer daardoor de naam oogstmaand.

Volle manen hebben allemaal hun eigen naam. Zo circuleren voor de volgende volle manen in volgorde namen als: jagersmaan, bevermaan, koude maan, wolvenmaan, sneeuwmaan, de sapmaan, de roze maan -in verband met de bloemen-, de bloemenmaan, de aardbeienmaan, de bokmaan, de steurmaan. Elk met hun verhaal. De namen kunnen per land of continent verschillen. Zo zullen in Aziƫ andere namen in gebruik zijn, die beter refereren aan de leefwereld waarin de astronomen en makers van boerenalmanakken leefden.

Herfst

Is voor de weerkundigen de herfst gisteren -1 september- begonnen, voor de astronomen start het nieuwe jaargetijde deze keer op 23 september om 12.47 uur precies. Dan trekt de zon van noord naar zuid over de evenaar. Op het zuidelijk halfrond begint op dat moment de lente en gaan de bloemen weer uitlopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Europa ook met sonde naar de maan

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken