Bekijk het origineel

WvK benadrukt rol christendom in Europa

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

WvK benadrukt rol christendom in Europa

1 minuut leestijd

GENEVE (ANP) - Het algemeen bestuur van de Wereldraad van Kerken heeft gisteren de centrale rol van het christendom in de Europese geschiedenis en beschaving benadrukt.

Het bestuur vond de voorgelegde tekst van een verklaring over Europa, waarin aan andere religies hetzelfde belang werd toegekend, te ver gaan. De vastgestelde tekst spreekt nu van de "centrale rol van het christendom in en de bijdrage van andere godsdiensten aan de Europese geschiedenis en beschaving."

De tekstwijziging was het initiatief van voorzitter Aram I, die vorige week bij het begin van de bestuursvergadering een lans brak voor een interreligieuze dialoog. "Het christendom en andere godsdiensten mogen op dit punt niet als gelijkwaardig worden gepresenteerd", zei hij. "Het christendom is bepalend geweest voor de vormgeving van Europa."

Met andere godsdiensten bedoelt de verklaring vooral Jodendom en islam, zei het Noorse bestuurslid Trond Bakkevig, voorzitter van de bestuurscommissie voor internationale zaken. "En misschien moeten we ook denken aan de Griekse godsdienst in de Oudheid, gezien het belang van het oude Griekenland voor het ontstaan van de democratie." De tekstwijziging beoogt volgens hem geenszins het belang van andere godsdiensten voor Europa te bagatelliseren. "We wilden alleen benadrukken dat de invloed van het christendom historisch het grootst geweest is."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

WvK benadrukt rol christendom in Europa

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken