Bekijk het origineel

Janice Kelly: David voelde zich verraden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Janice Kelly: David voelde zich verraden

2 minuten leestijd

LONDEN (AP) - De Britse wapenexpert David Kelly voelde zich verraden door zijn werkgever, het ministerie van Defensie, dat zijn naam liet uitlekken. Dat heeft zijn weduwe, Janice Kelly, gisteren getuigd voor de commissie-Hutton, die onderzoek doet naar de omstandigheden rond Kelly's zelfmoord.

Kelly was "buitengewoon overstuur" nadat het ministerie op 8 juli tegen de pers had bevestigd dat een ambtenaar had opgebiecht mogelijk de bron te zijn geweest van een omstreden bericht waarin de BBC meldde dat de Britse regering inlichtingen over de massavernietigingswapens van Irak bewust had aangedikt om steun te werven voor een aanval op Irak. Janice Kelly getuigde via een geluidsverbinding om de pers te ontlopen.

Op 8 juli keken Kelly en zijn echtgenote samen naar het nieuws. Het eerste onderwerp was de bron die zich had gemeld. "Dat ben ik", zei Kelly tegen zijn vrouw. Kelly maakte een "zeer, zeer ongelukkige" indruk. Hij zei dat hij een uitbrander had gekregen van het ministerie, maar dat zijn bazen "niet geheel onwelwillend" waren. Toch was Kelly er zich van bewust dat zijn naam waarschijnlijk op korte termijn bekend zou worden, zei zijn weduwe.

Toen het ministerie Kelly's naam later inderdaad had laten uitlekken, verlieten Kelly en zijn vrouw hun huis om de pers te vermijden. "Ik heb hem nooit zo ongelukkig gezien als toen."

Toen Kelly te horen had gekregen dat hij op 15 juli moest verschijnen voor een op televisie uitgezonden hoorzitting van een parlementaire commissie was hij woedend, zei zijn echtgenote. "Hij vond dat dat neerkwam op een voortzetting van de reprimande in het openbaar."

Tijdens een eerdere hoorzitting van dezelfde commissie had Kelly minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw vergezeld om hem van technische informatie over Irak te voorzien. Straw bleek niet tevreden en zei boos te zijn dat hij "door een zo laag geplaatst iemand" was vergezeld. Kelly, de meest vooraanstaande Britse expert op het gebied van de Iraakse wapenprogramma's, was "diep gekwetst", zei zijn weduwe.

Op 17 juli verdween Kelly. Hij was die dag "afwezig en terneergeslagen", zei zijn weduwe. Janice Kelly lag met migraine in bed. 's Middags voerde Kelly een telefoongesprek, naar zijn weduwe aanneemt met het ministerie. Daarna vertrok hij voor een wandeling. Hij kwam niet meer terug. Een dag later werd zijn lichaam met doorgesneden pols gevonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Janice Kelly: David voelde zich verraden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken