Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Te weinig voorbereid op terreur"

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Nederland is niet goed voorbereid op een grote terroristische aanslag. De krijgsmacht is vooral in het buitenland actief.

Dit stelde prof. dr. Rob de Wijk gisteren in Den Haag tijdens de presentatie van het Clingendael Centrum voor Strategische Studies (CCSS). Het CCSS moet het expertisecentrum op het gebied van veiligheidsstudies in Nederland worden. In het centrum werkt Clingendael, instituut voor internationale betrekkingen, samen met de Nederlandse organisatie voor toegepast wetenschappelijk onderzoek TNO.

De aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten hebben het denken over een Europees veiligheidsbeleid in een versnelling gebracht, aldus De Wijk. Hoe kun je terreur bestrijden, is een van de vragen. Welke rol een Europese defensiemacht daarin kan spelen, is een andere. Volgens De Wijk is de nationale veiligheid in Nederland onvoldoende gewaarborgd. Zo zijn er volgens hem in geval van een grootschalige chemische of biologische aanval onvoldoende ontsmettingsmiddelen beschikbaar. Nog voor de oprichting van het CCSS is er al een studie verricht voor het Oostenrijkse ministerie van Defensie. "Daar kwam uit dat de nationale veiligheid bepalend is voor de omvang van een krijgsmacht."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken