Bekijk het origineel

Palestijnse premier Abbas onder druk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Palestijnse premier Abbas onder druk

2 minuten leestijd

JERUZALEM - De positie van de Palestijnse premier, Mahmoud Abbas, staat onder druk. De voorzitter van de Palestijnse Autoriteit, Yasser Arafat, die door Israël en de Verenigde Staten wordt genegeerd maar door Europa nog de hand boven het hoofd wordt gehouden, is bezig met een comeback.

De routekaart voor de vrede bepaalt dat de Palestijnen hun bestuur moeten hervormen. In de ogen van Israël en Amerika houdt dat in dat Arafat uit het Palestijnse machtscentrum verdwijnt. De Palestijnse wetgevende raad keurde vier maanden geleden de benoeming van de hervormingsgezinde premier Mahmoud Abbas goed. Abbas echter heeft de veranderingen maar zeer ten dele uit kunnen voeren, omdat Arafat de macht voor een groot deel in handen houdt. Zo weigerde de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit het gezag over alle Palestijnse veiligheidsapparaten over te dragen aan premier Abbas en de Palestijnse minister voor Veiligheid, Mohammed Dahlan.

Tot welke situaties de machtsstrijd tussen Abbas en Arafat kan leiden, bleek zaterdag. Abbas was van plan om, in het kader van de hervormingen, Sacher Basaisso aan te stellen als nieuw hoofd van de algemene personeelsraad, een lichaam waarbij 70.000 ambtenaren zijn aangesloten. Maar Arafat wilde zijn pion, dr. Mohammed Abu Sharia, op die post houden. Zo'n honderd gewapende Fatah-leden drongen zaterdag het kantoor van de personeelsraad binnen om te voorkomen dat Basaisso een voet binnen de deur zou zetten. Andere berichten zeggen dat de gewapende mannen familieleden van Abu Sharia waren. De Palestijnse politie kon weinig doen omdat ze niet wist wie ze nu eigenlijk moest gehoorzamen: Abbas of Arafat.

De Israëlische minister van Defensie, Shaul Mofaz, zei dat het lijkt alsof de Palestijnse regering twee gezichten heeft: een van Arafat en zijn veiligheidsadviseur, brigadegeneraal Jibril Rajoub, en een andere met Abbas en Dahlan. Mofaz gelooft dat het conflict tussen Abbas en Arafat kan leiden tot een botsing. Zowel Israëlische als Palestijnse bronnen zeggen dat Arafat zijn uiterste best doet om het gezag van Abbas te ondermijnen.

De positie van Abbas, die in het verleden diverse keren heeft gezegd dat het Palestijnse geweld de Palestijnen geen goed brengt, is wankel. Het feit dat Israël en de Verenigde Staten hem graag aan de macht zien, wekt veel wantrouwen bij de gewone Palestijnse man. In Ramallah hielden aanhangers van Arafat al demonstraties tegen Abbas.

De Palestijnen zijn er teleurgesteld over dat Abbas niet heeft kunnen zorgen voor een drastische verbetering van het openbare leven: terugtrekking van het Israëlische leger uit de Palestijnse steden op de Westoever, meer bewegingsvrijheid door de opheffing van militaire wegversperringen en verbetering van de economische situatie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Palestijnse premier Abbas onder druk

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken