Bekijk het origineel

Te weinig lage turbines in Friesland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Te weinig lage turbines in Friesland

3 minuten leestijd

DEN HAAG - In hun strijd tegen verdere landschapsvervuiling laten Gedeputeerde Staten van Friesland de kans op het bouwen van lagere windturbines liggen.

Dit concludeerde bestuursrechter A. Kosto van de Raad van State gisteren tijdens een rechtszaak. Op de zitting bij 's lands hoogste bestuursrechtbank kwam naar voren dat met moderne windmolens van slechts 7,5 meter hoog eenzelfde hoeveelheid energie valt op te wekken als met turbines van 30 of 40 meter hoog.

Kosto vroeg zich dan ook af waarom de provincie deze nieuwe hoogte niet voorschrijft aan de Friese gemeenten. "Voor een provincie die uit is op een schoner landschap is dit een gemiste kans", zei Kosto. Hij is een van de drie rechters die een oordeel moeten uitspreken over het goedkeuringsbesluit dat de provincie heeft gegeven aan een gewijzigd bestemmingsplan van de gemeente Littenseradiel.

In dit gewijzigde bestemmingsplan Buitengebied-West heeft de gemeenteraad van Littenseradiel op aandringen van de provincie het bouwen van solitaire windmolens aan banden gelegd. Nieuwe windmolens mogen alleen nog in clusters worden gebouwd, omdat solitaire turbines het landschap te veel hebben aangetast. Littenseradiel nam in het bestemmingsplan ook op dat windmolens minimaal 30 meter hoog moeten zijn. Het gemeentebestuur kan zich namelijk nog niet veel voorstellen bij windmolens van 7,5 meter en is bevreesd voor precedentwerking als een bouwaanvraag gehonoreerd moet worden. De provincie heeft zich akkoord verklaard met de vereiste bouwhoogte van 30 meter. Provinciewoordvoerster F. Jilderda zei gisteren dat gemeenten beleidsvrijheid hebben bij het vaststellen van de hoogte. Het provinciebestuur kan volgens haar dan ook niet ingrijpen.

Littenseradiel was de eerste Friese gemeente die naar aanleiding van het streekplan Windstreek 2000 de bestemmingsplannen heeft aangepast. De provincie heeft alle gemeenten aangeschreven hetzelfde te doen.

Kern van het streekplan is dat de provincie af wil van losse windmolens bij boerenerven. Om de agrariƫrs ertoe te bewegen hun molens in clusters te bouwen, maakte het provinciebestuur bekend dat huidige molens van 30 meter hoog in geclusterde vorm 40 meter hoog mogen worden. Voor nieuwe solitaire molens mogen geen vergunningen meer worden verstrekt. Bestaande solitaire windturbines mogen worden vervangen, maar ze mogen niet hoger worden dan hun huidige hoogte. Veel van de molens zijn 30 meter.

Over het bestemmingsplan van Littenseradiel werd gisteren bij de Raad van State een rechtszaak gevoerd door negentien landbouwers uit het buitengebied. Zij zijn ontevreden over het nieuwe beleid. Hun inkomsten uit windenergie kunnen oplopen tot 70.000 euro per jaar.

Hun raadsman E. Wiarda noemde gisteren windenergie de "beste neventak" voor zijn agrarische cliƫnten. De landbouwers zijn tegen clustering omdat zoiets samenwerkingsovereenkomsten vereist tussen de boeren. De gemeente Littenseradiel heeft volgens woordvoerder S. Herrema het hele grondgebied afgezocht naar een geschikte clusterlocatie, maar deze locatie is tot dusver niet gevonden. De Raad van State doet over enige tijd uitspraak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Te weinig lage turbines in Friesland

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken