Bekijk het origineel

Hulp bereikt deel zwervers niet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hulp bereikt deel zwervers niet

2 minuten leestijd

UTRECHT - Een deel van de Nederlandse dak- en thuislozen is onbereikbaar voor gewone hulpverlening. Aanbieders verwachten veel initiatief van de zorgmijdende zwervers. De reguliere zorg heeft geen antwoord op de passiviteit van deze zorgmijders.

Dat stelt het Trimbos-instituut in een onderzoek dat gisteren samen met het jaarverslag van Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg werd gepresenteerd. Veldwerkers van deze instelling gaan op zoek naar de zorgmijders en vullen daarmee gaten in de zorg op.

Het aantal dak- en thuislozen loopt verder op. Vorig jaar vingen de instellingen van het Leger 24.068 dak- en thuislozen op, 1500 meer dan in 2001. Het Leger schat op basis hiervan het aantal dak- en thuislozen op 72.000, tegen 68.000 in 2001.

Mensen zonder vaste woning zitten vaak in een vicieuze cirkel. Ze hebben vaak meerdere problemen tegelijk: verslaving, psychische problemen, geen inkomen, sociaal isolement. Met schulden kunnen ze niet bij een woningbouwvereniging terecht voor een huurwoning, waardoor ze dakloos blijven. "Er zijn veel muren, hoge schotten en talloze kastjes waar ze naartoe worden gestuurd", aldus directeur drs. C. A. Voorham van de welzijnspoot van het Leger.

Voorham bepleitte een sluitende aanpak van dak- en thuislozen. "Of ze moeten aan huisvesting worden geholpen en hulpverlening ontvangen, of ze moeten de justitiƫle keten in." In dit verband vreest ze ook de gevolgen van de "uitkleding van de reclassering, die als verlengde van justitie alleen nog op mensen past die uit de gevangenis worden ontslagen. Mensen die "uit de poort" komen, hebben geen uitkering, vaak geen dak boven hun hoofd en geen sociale contacten. Het is het paard achter de wagen spannen als je alleen maar toezicht op hen houdt."

Prof. dr. J. Wolf van het Trimbos-instituut constateert dat het wegjagen van junks en zwervers hun contacten met de hulpverleners bemoeilijkt.

Dat gebeurt onder meer in Rotterdam. Daar is het Centraal Station het afgelopen jaar schoongeveegd.

De keerzijde is dat de betrokken dak- en thuislozen nu verder weg moeten worden gezocht, bevestigden twee veldwerkers van het Leger gisteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Hulp bereikt deel zwervers niet

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken