Bekijk het origineel

Luchtvaart verdeeld over herindeling

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Luchtvaart verdeeld over herindeling

2 minuten leestijd

SCHIPHOL - De luchtvaartsector reageert verdeeld op het voorstel van Schiphol-topman Cerfontaine om het Nederlandse luchtruim opnieuw in te delen. Vanmiddag mocht staatssecretaris Schultz het idee in de Tweede Kamer uitleggen.

Cerfontaine wil de evaluatie van de Luchtvaartwet in 2005 aangrijpen om te kijken naar een nieuwe indeling van het luchtverkeer.

"Onrealistisch", zegt Mendes de Leon, directeur van het Internationaal Instituut voor Lucht- en Ruimterecht van de Universiteit Leiden. Nederland kan volgens hem niet zomaar vliegroutes aanpassen. "Deze sluiten aan op Europese routes die aan de hand van Europese regelgeving zijn vastgesteld. Op korte termijn kan Nederland niets veranderen."

Bovendien moet Nederland afwachten wat 'Europa' beslist over de eenmaking van het Europees luchtruim. De Europese Commissie wil af van het huidige systeem waarbij elk land zijn eigen luchtruim beheert. Brussel wil het luchtruim in zogenoemde functionele blokken verdelen, die zich niks aantrekken van landsgrenzen. Pas volgend jaar wordt duidelijk of dit plan wordt ingevoerd.

Droste, decaan van de faculteit lucht- en ruimtevaarttechniek van de TU Delft, is positiever over het voorstel. "Om de positie van Schiphol te handhaven, moet je voortdurend naar de beste indeling van het luchtruim kijken. Nieuwe technologie maakt heel veel mogelijk." Nederland heeft wel enige flexibiliteit om los van Europese regelgeving aan te passen, benadrukt Droste. Verder is er volgens de expert ook binnen de Europese regelgeving speling. Benno Baksteen van het PNL pleit voor onderzoek. Het huidige systeem is misschien niet direct te veranderen, maar dat neemt niet weg dat het verstandig is onderzoek te doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Luchtvaart verdeeld over herindeling

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken