Bekijk het origineel

Rajoy nieuwe leider Spaanse Volkspartij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rajoy nieuwe leider Spaanse Volkspartij

2 minuten leestijd

MADRID (EFE) - Het partijbestuur van de regerende Volkspartij in Spanje heeft gisteren ingestemd met het voorstel van premier José Maria Aznar om vice-premier Mariano Rajoy te benoemen als lijsttrekker voor de algemene verkiezingen in maart. Dat heeft Aznar bekendgemaakt.

De premier zei dat 503 bestuursleden zich voor de kandidatuur van Rajoy uitspraken en dat 1 bestuurslid zich van stemming onthield. Er waren geen tegenstemmers.

Rajoy was de enige kandidaat die Aznar voor zijn opvolging naar voren had geschoven. Aznar kondigde al eerder aan dat hij volgend jaar afscheid neemt van de Spaanse politiek. Hij is nu zeven jaar premier.

De politieke carrière van Rajoy begon in 1983 in de gemeenteraad van Pontevedra. Drie jaar later werd hij voorzitter van de provinciale raad van Pontevedra en in 1987 vice-premier van de regionale regering van Galicië. Daarna klom hij steeds hoger in de rangen van de Volkspartij, waarvoor hij in 1990 als plaatsvervangend secretaris-generaal aan de slag ging.

Sinds 1996 maakt hij deel uit van de Spaanse regering, achtereenvolgens als minister van Bestuurszaken, minister van Onderwijs en Cultuur, en eerste vice-premier. Hij was als vice-premier ook enige tijd minister van Binnenlandse Zaken. Sinds vorig jaar is hij woordvoerder van de regering en minister op het departement van Aznar.

Binnen zijn partij heeft Mariano Rajoy Brey een reputatie opgebouwd van absolute discretie en loyaliteit aan Aznar. Hij was campagneleider voor de herverkiezing van Aznar in 2000, die de Volkspartij de absolute meerderheid opleverde.

De afgelopen tijd heeft Rajoy een belangrijke rol gespeeld als rechterhand van Aznar. Hij ving de klappen op in de crisis rond de milieuramp als gevolg van het zinken van de olietanker Prestige. Daarna verdedigde hij de Spaanse steun aan de door de VS geleide invasie in Irak, die door veel Spanjaarden werd afgewezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Rajoy nieuwe leider Spaanse Volkspartij

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken