Bekijk het origineel

Drie jaar cel voor doodschudden van baby

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Drie jaar cel voor doodschudden van baby

2 minuten leestijd

ZUTPHEN (ANP) - De rechtbank in Zutphen heeft gisteren de 30-jarige G. B. uit Apeldoorn veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk en TBS met voorwaarden. De man mishandelde en doodde op 22 november vorig jaar zijn twee maanden oude baby.

Tijdens de behandeling van de zaak gaf hij toe het kind hevig heen en weer te hebben geschud toen het niet wilde ophouden met huilen. Na onderzoek bleek dat er sprake was van een "shaken baby syndrome": de baby was zodanig geschud dat die overleed.

Het openbaar ministerie achtte twee weken geleden het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en doodslag bewezen. "We hebben het hier over een onmachtige vader die bang was dat zijn vrouw hem zou verlaten, die een persoonlijkheidsstoornis heeft en die z'n emoties niet altijd in bedwang kan houden", aldus officier van justitie mr. H. Vrijhoeven.

De kans op herhaling is groot, zo bleek na psychologisch onderzoek. Bovendien had de man kunnen weten dat het schudden van een klein kind kan leiden tot de dood.

Overigens zou de verdachte de baby al eerder heen en weer hebben geschud en enkele ribbetjes hebben gebroken.

De advocaat van de verdachte, mr. P. Verdoorn, vroeg om vrijspraak. Hij meende dat er geen sprake was van opzet. "Het is uitgesloten dat hij de dood van zijn kind heeft gewild."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Drie jaar cel voor doodschudden van baby

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken