Bekijk het origineel

Vier jaar cel voor Abu Bakar Bashir

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vier jaar cel voor Abu Bakar Bashir

2 minuten leestijd

JAKARTA (AP) - Een rechtbank in Jakarta heeft de islamitische geestelijke Abu Bakar Bashir gisteren tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechters achtten niet bewezen dat Bashir de leider is van het terreurnetwerk Jemaah Islamiyah, maar bevonden hem wel schuldig aan ondermijning van de staat.

De rechters hadden zes uur nodig om het vonnis voor te lezen. Toen duidelijk werd dat Bashir werd vrijgesproken van het leidinggeven aan Jemaah Islamiyah ontstond in de rechtszaal de indruk dat hij helemaal vrijuit zou gaan, tot vreugde van zijn aanhangers. Maar de rechters zetten dat snel recht: Bashir was wel schuldig aan het tweede deel van de aanklacht. "Om te voorkomen dat de verdachte zijn vergissing herhaalt, moet hij worden gestraft", zei rechter Muhammad Saleh.

Bashir, die invloedrijk is onder radicale moslims in Indonesië, stond terecht wegens een reeks aanslagen op kerken op kerstavond 2000, die negentien mensen het leven kostten, en wegens plannen om president Megawati Sukarnoputri te vermoorden en een islamitisch regime te vestigen. Het openbaar ministerie had vijftien jaar geëist. Zelf zegt de 65-jarige Bashir niets met terrorisme te maken te hebben. Hij gaat in beroep.

Het proces tegen Bashir werd door het Westen gezien als een lakmoesproef voor het vermogen van Indonesië op te treden tegen moslimextremisten. Het proces lag politiek zeer gevoelig. De coalitieregering van Sukarnoputri is afhankelijk van de steun van gematigde islamitische partijen. Vertegenwoordigers van die partijen, onder wie vice-president Hamzah Haz, hebben Bashir steun betuigd.

Bashir werd opgepakt kort na de aanslagen op Bali, waarbij 202 mensen omkwamen. Hij was niet aangeklaagd wegens die aanslag, al wordt die wel aan Jemaah Islamiyah toegeschreven. Hetzelfde geldt voor de aanslag op het Marriott-hotel in Jakarta van een maand geleden.

Bashir wordt beschouwd als de inspirator van Jemaah Islamiyah, een groepering die de vestiging van een moslimrijk nastreeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Vier jaar cel voor Abu Bakar Bashir

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken