Bekijk het origineel

Stichting Reprorecht stelt VNO-NCW gerust

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stichting Reprorecht stelt VNO-NCW gerust

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - VNO-NCW is gerustgesteld over de kopieeraanslag voor het bedrijfsleven. Volgens de ondernemersorganisatie heeft de Stichting Reprorecht toegezegd zich voorlopig terughoudend op te stellen bij het innen van de heffing. Ondertussen kan worden gezocht naar "een billijker systeem voor reprorechtvergoeding."

Dat is de uitkomst van overleg met de Stichting Reprorecht, zo maakte VNO-NCW gisteren bekend. Sinds februari bepaalt de wet dat bedrijven een vergoeding moeten betalen voor het kopiëren van werk dat auteursrechtelijk is beschermd. De hoogte van de aanslag zorgde direct voor veel ophef bij ondernemers, omdat de stichting onjuiste schattingen zou maken van de aantallen kopieën.

"Hangende het overleg dat wij nu met brancheorganisaties en VNO-NCW aangaan, hebben we inderdaad toegezegd geen bedrijven aan te schrijven", zei gisteren directeur A. Beemsterboer van de Stichting Reprorecht. Volgens hem hebben tot nu toe vooral bedrijven in sectoren zoals horeca, landbouw en detailhandel nog geen aanslag van de stichting ontvangen.

De stichting stuurt voorlopig ook geen herinneringen aan ondernemingen die wel al een reproheffing hebben ontvangen, maar nog niet hebben betaald. Volgens Beemsterboer is dat logisch in een periode dat er wordt nagedacht over een andere regeling. De directeur van Reprorecht hoopt dat er binnen enkele weken een goede oplossing op tafel ligt.

Overigens gaat de stichting ondertussen wel door met het sturen van zogeheten nulfacturen aan bedrijven die kunnen aantonen dat zij geen kopieerapparaat in huis hebben.

De organisatie voor middelgrote en kleinere ondernemingen MKB-Nederland reageert verbijsterd op gesprekken tussen VNO-NCW en de Stichting Reprorecht. "Wij zijn ook al maanden in overleg met de stichting, maar zijn hierbij helemaal niet betrokken", aldus secretaris fiscale zaken J. Warmerdam van MKB-Nederland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Stichting Reprorecht stelt VNO-NCW gerust

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken