Bekijk het origineel

Woningbouw Sliedrecht in gevaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Woningbouw Sliedrecht in gevaar

3 minuten leestijd

SLIEDRECHT - Een nieuwe vergunning voor het chemieconcern Du Pont de Nemours te Dordrecht heeft desastreuze gevolgen voor de gemeente Sliedrecht. De bouw van honderden woningen op de te ontwikkelen Vinex-loca tie Baanhoek-West staat op de tocht.

Onlangs heeft Du Pont een nieuwe vergunning gekregen van de provincie Zuid-Holland. De nieuwe vergunning was niet zozeer aangevraagd omdat de bedrijfsvoering werd uitgebreid, maar omdat er sprake is van nieuwe regelgeving. Deze regelgeving zorgt ervoor dat de gevaarcontouren rond Du Pont veel ruimer getrokken dienen te worden. Dit heeft behalve voor Sliedrecht ook gevolgen voor andere omliggende gemeenten, zoals Dordrecht en Papendrecht.

De Sliedrechtse wethouder A. J. Verboom-Hofman geeft aan het absoluut niet eens te zijn met het besluit van de provincie om Du Pont deze nieuwe vergunning te verlenen. "Wij nemen er geen genoegen mee dat de contouren door vernieuwde regelgeving ruimer worden. Als er aanpassingen moeten plaatsvinden, moet Du Pont maar ruimte in de eigen bedrijfsvoering vinden, zodat de contouren niet ruimer hoeven te worden. Eigenlijk moet het bedrijf zo ingericht worden dat als er wat gebeurt dit binnen de eigen poorten van Du Pont blijft", aldus de wethouder.

Mocht Du Pont de nieuwe vergunning behouden, dan zijn de gevolgen voor Sliedrecht niet te overzien. De voorbereidingen voor de ontwikkeling van de Vinex-locatie Baanhoek-West zijn in volle gang. Het is de bedoeling dat hier ruim 800 woningen komen en dat er verschillende maatschappelijke instellingen gevestigd worden. De contournormen in de nieuwe vergunning zullen er echter voor zorgen dat mogelijk honderden woningen komen te vervallen.

Maar daar legt de gemeente zich niet zomaar bij neer. "In het verleden zijn er met de toenmalige ministers Remkes en Van Boxtel prestatieafspraken gemaakt over het bouwen van een bepaalde hoeveelheid woningen. Daar moeten we aan voldoen. Het kan niet zo zijn dat een externe factor als Du Pont dit voorkomt", aldus Verboom. Ze ziet wel mogelijkheden bij het bedrijf om de contouren te reduceren. "Op het terrein staan wel acht fluorideketelwagons, terwijl er maar één per keer gebruikt wordt. Onder andere deze wagons zorgen ervoor dat de contouren zo ruim zijn. Als er een paar van weggehaald worden, kunnen de contouren al verminderd worden."

Samen met Dordrecht en waarschijnlijk Papendrecht zal Sliedrecht nu beroep gaan instellen bij de Raad van State. "Ik heb overleg gehad met de gemeente Dordrecht en zal dat nog hebben met Papendrecht. Met Dordrecht hebben we in elk geval afgesproken dat we de zaken onderling zullen afstemmen. Ik denk dat Papendrecht ook daaraan zal meedoen", aldus Verboom.

Afgelopen maandag is de termijn van zes weken ingegaan waarin er bezwaar aangetekend kan worden. Daarna zal het zeker drie maanden duren voor er een uitspraak te verwachten is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Woningbouw Sliedrecht in gevaar

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken