Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Te veel inbraken in stadhuis Reeuwijk"

2 minuten leestijd

REEUWIJK - De verzekeringsmaatschappij die het gemeentehuis van Reeuwijk tegen inbraken verzekert, heeft de polis opgezegd. Er vinden te veel inbraken plaats.

Reeds enige maanden is de Bodegraafse Bewakingsdienst elke nacht in het gebouw aanwezig. Dat blijkt uit een memo van het college aan de verantwoordelijke commissie.

Sinds eind 2002 is het gemeentehuis geplaagd door een vijftal inbraken en één poging daartoe. Hierbij zijn diverse computerkasten en beeldschermen verdwenen en is veel schade aangericht. De maatschappij waarbij de gemeente was verzekerd, had na de inbraken eind 2002 al aangegeven de polis tot oktober van dit jaar te willen laten lopen en deze daarna op te zeggen. Na de recente inbraken heeft deze maatschappij de polis in juni al opgezegd, zo blijkt uit de memo.

Inmiddels is er een andere maatschappij bereid gevonden het gemeentehuis weer te verzekeren, maar alleen onder duidelijke voorwaarden. Zo moet in ieder geval de beveiliging worden aangepast. Dat de Bodegraafse Bewakingsdienst elke nacht in het gebouw aanwezig is, is een dure oplossing, die niet blijvend kan zijn.

In overleg met deskundigen stelt het college twee maatregelen voor. Een daarvan is het installeren van programmeerbare camera's aan de buitenzijde van het gebouw, die letten op alle personen die zich op een ongewone wijze rond het gebouw begeven. Met dit systeem zijn goede ervaringen opgedaan in de gemeente Gouda bij een aantal scholen, en eveneens in Zoetermeer.

Willen de camera's het gewenste effect hebben, dan moet de zogenoemde schil van het gebouw de inbrekers een vertraging opleveren van minimaal drie minuten. De aanrijtijd van de bewakingsdienst na alarmering is maximaal slechts acht minuten.

Daarnaast is geadviseerd om alle computerkasten en -schermen op de benedenverdieping aan de bureaus vast te maken. Hierbij bestaat echter wel risico op schade als inbrekers hun frustratie gaan botvieren op de pc's. Volgens deskundigen zal dat, als het al voorkomt, eenmalig zijn, omdat de daders dan inmiddels weten dat de spullen vastzitten.

Omwonenden hebben zich, ondanks de mogelijke inbreuk op hun privacy, inmiddels niet negatief uitgelaten over het plan om de camera's aan te brengen. De maatregelen kosten de gemeente bijna 30.000 euro.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken