Bekijk het origineel

Washington legt plan Irak voor aan V-raad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Washington legt plan Irak voor aan V-raad

VS willen wel de dominante macht blijven

3 minuten leestijd

NEW YORK - De Amerikanen hebben de leden van de VN-Veiligheidsraad gisteren de ontwerptekst voor een nieuwe Irak-resolutie voorgelegd waarin sprake is van een "internationale troepenmacht" onder een "verenigd commando." Het document wordt waarschijnlijk morgen voor het eerst formeel in de raad besproken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, maakte gisteren in Washington overigens duidelijk dat de VS de dominante macht in Irak blijven. Washington is niet van plan om de leiding van de militaire operaties en van Iraks wederopbouw uit handen te geven. Dat werd bevestigd door Witte Huis-woordvoerder Scott McClellan. "Onze vertegenwoordiger in Irak, Paul Bremer, blijft als eerste verantwoordelijk voor de ontwikkelingen in Irak", aldus McClellan.

Om andere landen aan te sporen troepen en geld beschikbaar te stellen -om de Amerikaanse bezettingsmacht en Washingtons schatkist te ontlasten- stelt de resolutie voor dat de Iraakse Bestuursraad met hulp van de VN en van de door Amerika geleide coalitie in Irak een schema opstelt voor het ontwerpen van een nieuwe grondwet voor Irak en algemene verkiezingen voorbereidt. Het is zeer de vraag of deze marginale concessie aan de internationale gemeenschap voldoende is om landen die kritisch tegenover het Amerikaanse optreden staan tot andere gedachten te brengen.

"Verschillende landen hebben kort na de Amerikaans-Britse invasie hulp aangeboden, maar die werd toen hooghartig van de hand gewezen. Het zal niet makkelijk zijn om die landen nu mee te krijgen", aldus politiek analist Ken Pollack van het Brookings Research Instituut in Washington. De Fransen, die zich eerder dit jaar uiterst kritisch opstelden tegenover het Amerikaanse Irak-beleid, wijzen op het gevaar dat Irak afglijdt naar politieke anarchie als men er niet in slaagt om tot een gezamenlijk internationaal beleid te komen. Dat zou een destabiliserende invloed hebben op de hele regio en het militante moslimactivisme aanwakkeren, zo vreest men in Parijs.

Tijdens een donorbijeenkomst in Brussel bleek gisteren dat de veiligheidssituatie in Irak een grote belemmering kan worden voor de wederopbouw. Tal van hulporganisaties hebben hun medewerkers geheel of gedeeltelijk uit Irak teruggetrokken na de aanval op de VN-vertegenwoordiging in Bagdad. Volgens de Amerikanen valt de situatie nog wel mee. Maar de EU-commissaris voor buitenlandse betrekkingen, Chris Patten, was minder optimistisch. "De aanvallen die wij nu dagelijk in Irak zien, zullen ongetwijfeld van invloed zijn op de wederopbouw", aldus Patten.

De Amerikaanse regering werkt intussen aan een voorstel voor het Congres (parlement) om 65 tot 70 miljard dollar extra vrij te maken voor de operaties in Irak. Daarvan zou 55 miljard dollar bestemd zijn voor defensie en de rest voor de wederopbouw. Het ministerie van Defensie (Pentagon) erkent in een vertrouwelijk intern rapport intussen dat de huidige chaos in Irak het gevolg is van "onvoldoende planning." Datzelfde geldt voor de vruchteloze zoektocht naar Iraakse massavernietigingswapens. Het Pentagon erkent dat men daarvoor zelf niet beschikt over goed opgeleide deskundigen. Overigens blijkt uit het rapport dat president Bush de algemene strategie voor de invasie van Irak al een jaar geleden -in augustus 2002- goedkeurde. Dat was dus maanden voordat de VN besloten om nog wapeninspecteurs naar Irak te sturen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Washington legt plan Irak voor aan V-raad

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken