Bekijk het origineel

Kamer tegen sprinklers in tunnels

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kamer tegen sprinklers in tunnels

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De Tweede Kamer voelt weinig voor het plan van minister Peijs van Verkeer en Waterstaat om vijf tunnels op het traject van de Betuwelijn te voorzien van sprinklersystemen. Dat kost de overheid 65 miljoen euro meer dan een beveiligingssysteem met zware ventilatoren.

Alle fracties in de Tweede Kamer spraken gisteren tijdens een commissievergadering hun verbazing uit over de keuze van Peijs voor sprinklerinstallaties. De fracties wezen op rapporten waaruit blijkt dat ventilatoren eenzelfde veiligheid bieden als sprinklerinstallaties.

De burgemeesters van de gemeenten waarin de tunnels liggen eisen echter sprinklerinstallaties. Zowel sprinklerinstallaties als ventilatoren zijn bedoeld voor koeling van de tunnels in geval van een ongeluk. De burgemeesters zouden liever sprinklerinstallaties hebben omdat er bij koeling door ventilatoren na een ongeval grote rookwolken uit de tunnelbuis komen. Volgens de burgemeesters is er ook een wetenschappelijk rapport dat hun visie onderstreept.

Minister Peijs ontkende dat. Het rapport waar de burgemeesters zich op beroepen is veel breder van opzet, maar als het gaat om het concrete verschil tussen het ene en het andere beveiligingssysteem is koeling door middel van ventilatoren volgens de bewindsvrouw zelfs nog iets beter.

De kans op een ongeval in een tunnel is eens in de 1,8 miljoen jaar, zo zei de bewindsvrouw. Het enige land ter wereld dat sprinklerinstallaties heeft, is Japan, maar daar rijden dan ook passagierstreinen door de tunnels.

Toch wil Peijs sprinklerinstallaties aan laten leggen. Volgens de bewindvrouw moet het Rijk "zijn verlies nemen". De betrokken gemeenten weigeren namelijk om allerlei vergunningen aan te passen. De minister heeft overleg gevoerd met de landsadvocaat om te beoordelen of het Rijk de gemeenten via de rechter tot wijziging zou kunnen dwingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Kamer tegen sprinklers in tunnels

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken