Bekijk het origineel

Havenwerkers blokkeren schip

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Havenwerkers blokkeren schip

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Havenwerkers hebben gisteren in Rotterdam een vergadering van de Nationale Havenraad verstoord.

Even na elf uur voerde FNV Bondgenoten actie bij promotieschip de Nieuwe Maze van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam, waar het overlegorgaan van de Nederlandse zeehavens een bijeenkomst had gepland.

De blokkade van het schip, waardoor de Havenraad-leden het schip niet op konden, is volgens de vakbond de eerste in een reeks acties die de bond de komende weken voert tegen het Europese plan (Port Package) om het havenwerk te liberaliseren. De bond verwijt de overheid en de havenbeheerders geen helder standpunt in te nemen over de Europese plannen voor het liberaliseren van het laden en lossen van schepen.

Voorzitter A. van der Hek van de Havenraad benadrukte in zijn reactie dat in zijn orgaan behalve de overheid ook vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers zitten. "Vooral die laatste twee partijen kunnen het niet eens worden, waardoor we als Havenraad geen eensgezind standpunt naar buiten kunnen brengen."

FNV Bondgenoten protesteert samen met andere Europese bonden al maanden tegen het Port Package. De vakorganisaties vrezen dat de werkgelegenheid en de veiligheid in havens in het geding komen als het Europese plan doorgaat. Werkgevers zouden het overslagwerk dan voortaan kunnen uitbesteden aan niet-geregistreerde en goedkopere arbeiders zoals scheepsp ersoneel en uitzendkrachten.

De bonden organiseren onder meer op 29 september een Europese staking, waarbij in diverse zeehavens het werk 24 uur wordt neergelegd. In januari werd al een soortgelijke actie gehouden in havens van Cyprus tot Finland. Volgens de FNV Bondgenoten legden toen circa 2000 havenwerkers in Rotterdam, Amsterdam, Vlissingen en Terneuzen het werk neer. FNV-bestuurder N. Stam hoopt dat dat er binnenkort minimaal zo veel zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Havenwerkers blokkeren schip

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken