Bekijk het origineel

Populaire Kirchner moet nu echt aan de slag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Populaire Kirchner moet nu echt aan de slag

4 minuten leestijd

BUENOS AIRES - Argentinië gaat mogelijk 2000 voormalige leden van de militaire dictatuur vervolgen wegens mensenrechtenschendingen. Een unicum in de Zuid-Amerikaanse junta-geschiedenis. Toch moet de Argentijnse president Kirchner ook op andere fronten aan de slag, wil het volk niet gaan morren.

"Ongeveer 2000 functionarissen, bijna allemaal met pensioen, zouden opnieuw kunnen worden vervolgd", aldus de Argentijnse minister Jose Pampuro van Defensie gisteren in een gesprek met het Spaanse dagblad El Pais. Van de circa 2000 militairen is een aantal in het verleden al voor de rechter verschenen. Verscheidenen van hen hebben in de gevangenis gezet en, maar kwamen dankzij een amnestie vrij. De nieuwe aanklachten zouden betrekking hebben op onder meer martelingen en verdwijningen.

Tijdens het militaire regime (1976-1983) zijn tussen de 15.000 en de 30.000 mensen vermoord. Ongeveer 7000 burgers verdwenen spoorloos. Na de dictatuur zijn tientallen militairen veroordeeld voor ontvoering, moord en martelingen. In 1990 kondigde toenmalig president Carlos Menem een amnestie af.

Een van de eerste dingen die de nieuwe president Kirchner na zijn aantreden deed, was de amnestiewetten onder druk zetten. Kirchner pleitte van meet af aan voor herziening van de amnestiewetten en dat deed zijn reputatie goed. Maar Kirchner ziet zich ook geplaatst voor de problemen van het heden: de algehele economische verschraling van het eens zo welvarende land en de werkloosheid.

Toen hij op 25 mei van dit jaar de eed aflegde als president van Argentinië, had maar 22 procent van de Argentijnen voor hem gestemd. De meesten waren bezweken voor de flamboyante oud-president Carlos Menem, maar die trok zich terug uit de strijd om het presidentschap. Daarmee ontnam hij Kirchner de kans om met een ruime overwinning aan de macht te komen en dus kon Kirchner enkel terugvallen op zijn resultaat in de eerste stemronde, toen hij ruim 22 procent van de stemmen haalde.

Kirchner moest daarmee de diepe economische en sociale crisis aanpakken zonder de uitgesproken steun van een meerderheid van de kiezers. Verder ontbrak het hem ook aan ervaring op het nationale en het internationale vlak. De nauwelijks bekende gouverneur uit de zuidelijke provincie Santa Cruz stond intussen wel voor de reusachtige taak Argentinië uit de zwaarste economische crisis ooit te helpen.

Ondertussen zegt pakweg 90 procent van de Argentijnen zich voor te kunnen stellen wel op Kirchner te stemmen. Ze vinden het optreden van de nieuwe president overtuigend, het heeft hun verwachtingen overtroffen. Kirchner is vooral geliefd door zijn atypische stijl. Hij doet verrassende dingen en begeeft zich geregeld onder het gewone volk. Niet alleen liet hij van zich horen omdat hij een voorstander is van nieuwe processen voor de beulen van de militaire junta (1976-1983), ook bindt hij de strijd aan met de corruptie in het Argentijnse politiekorps.

Maar ook in Argentinië maakt één zwaluw nog geen zomer. Kirchner moet op zijn tellen passen, zo wees een recent opinieonderzoek uit. Op de vraag welke goede sociale en economische maatregelen Kirchner al heeft genomen, bleven de meeste ondervraagde Argentijnen het antwoord schuldig. Zo kan 67,3 procent van de ondervraagden geen enkele maatregel noemen die het werkloosheidspercentage (21 procent) indamt. Liefst 78,3 procent van de Argentijnen zegt geen weet te hebben van een armoedebestrijdingplan.

Een cruciale test voor Kirchner worden de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds. Het IMF vraagt van Argentinië zijn overheidsschuld terug te brengen. Dat verkleint de budgettaire marge voor Kirchner om sterke beleidsaccenten te leggen.

Kirchner moet intussen ook brede steun zien te verwerven bij de eigenmachtige leiders van zijn ruziënde Peronistische Partij en het Congres. Kirchner geeft Menem de schuld van de recessie, die in 1998 begon en in 2001 escaleerde toen de Argentijnen massaal naar de bank holden om hun snel in waarde dalende tegoeden op te nemen. Bij rellen en plunderingen die velen nog vers in het geheugen liggen, kwamen tientallen mensen om het leven.

Tijdens zijn campagne liet Kirchner doorschemeren dat hij de regering opnieuw meer macht wil geven over de olie-industrie en de spoorwegen, die beide tijdens het presidentschap van Menem werden geprivatiseerd. Tot op heden heeft Kirchner zich met andere activiteiten beziggehouden om zijn populariteit te handhaven. De grote test komt nu. Tegenwoordig leeft de helft van de 34 miljoen inwoners in armoede. Intussen zijn er tekenen van opleving. De beurzen herstellen zich langzaam en ook de nationale munt, de peso, wint opnieuw terrein op de dollar. De inflatie lijkt onder controle te zijn, maar het werkloosheidscijfer van de beroepsbevolking ligt nog altijd op 21 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Populaire Kirchner moet nu echt aan de slag

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken