Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Rode gloed Mars komt van meteoren"

1 minuut leestijd

LONDEN (ANP) - De rode gloed van Mars is mogelijk niet veroorzaakt door water, zoals tot nu toe algemeen werd aangenomen. Dat betoogt een NASA-wetenschapper in het Britse wetenschappelijk tijdschrift The New Scientist dat zaterdag uitkomt.

De kleur is volgens de onderzoeker afkomstig van kleine metaalrijke meteoren die op het Marsoppervlak neerregenen en daar onder invloed van het klimaat verroesten.

Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat water een rol speelde bij de vorming van het mineraal dat Mars zijn rode kleur geeft. De gloed zou zijn ontstaan doordat ijzerhoudende rotsen in water oplosten, waarna de ijzerdeeltjes gingen roesten. Nadat het water van Mars was verdwenen, zouden de mineraaldeeltjes over de hele planeet zijn geblazen.

Uit onderzoek dat de Amerikaanse Pathfinder-missie in 1997 op Mars deed, bleek echter dat ijzer en magnesium veel meer voorkomen op het oppervlak van Mars, dan in de stenen en rotsen. Volgens NASA-mede-werker Albert Yen wijst dit erop dat het stof afkomstig is van de kleine metaalrijke meteoren die constant op Mars neerregenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken