Bekijk het origineel

Meldpunt (II)

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meldpunt (II)

5 minuten leestijd

Hervormd blijven wordt door drs. T. T. J. Pleizier in het RD van 18 augustus vergeleken met het "doorrijden na een ongeluk." Dus: wanneer de PKN een feit wordt, is er een ongeluk gebeurd! Die conclusie lijkt me wel wat in tegenspraak met de teneur van de rest van zijn betoog, maar het is opmerkelijk dat er zelfs bij hem zo'n negatieve kwalificatie uit de pen vloeit.

De heer Pleizier toont in zijn artikel een schrikbarend gebrek aan respect voor ambtsdragers en gemeenteleden die "om des gewetens wil" niet mee kunnen in de nieuwe kerk. Die jarenlang de kerk trouw hebben gediend en dat nóg willen doen.

Veel wordt er niet duidelijk uit zijn artikel, maar wél, dat de schrijver een hartgrondige hekel heeft aan "bezwaarden."

Wat zijn dat voor studentikoze kreten: "Nu wordt het spannend" en: "Welkom in wonderland"? De zaak lijkt mij te ernstig om er badinerend en sarcastisch over te spreken. Als dit de toonzetting is op weg naar de PKN, is dat bepaald niet moedgevend.

En wat heeft de heer Pleizier tegen een "catechismusachtig boekwerkje" van onder meer predikanten die hij rekent tot zijn "medestudenten" vanuit zijn studietijd? Het boekje is zeer verhelderend door de opzet en dat kan -naar mijn oordeel- van het artikel van Pleizier niet worden gezegd.

Het valt te hopen dat er binnen de christelijke gemeente wat meer wederzijds respect en begrip zal zijn of komen dan de heer Pleizier tentoonspreidt.

P. M. E. Teekens-Krijgsman

Albatrosstraat C 5

9663 PV Nieuwe Pekela

Drieslag

Prof. dr. W. Verboom heeft een interessante oude lutherse catechismus ontdekt in Heidelberg en doet hiervan verslag in het RD (30-8).

Omdat ellende, verlossing en dankbaarheid in dit geschrift in één adem genoemd worden, concludeert hij dat de drieslag niet chronologisch opgevat werd.

Het een volgt echter geheel niet uit het ander. Het is zelfs plausibeler om te concluderen dat het feit dat de stukken telkens in dezelfde volgorde genoemd worden, suggereert dat er een chronologie geïmpliceerd wordt!

Verboom zou een sterk argument hebben als in het geschrift expliciet vermeld werd dat de drieslag bevindelijk in een andere volgorde geleerd kan worden. Hiervan lijkt echter geen sprake.

Wellicht kan Luther zelf opheldering geven: "Nu is het noodzakelijk dat de mens eerst door de wet gevangengenomen wordt en in de banden der zonde komt - dat is de angst van zijn geweten. Want wie de zonde niet voelt, zoekt geen genade, geen Evangelie, geen geloof; daarom is de wet de cipier, de keten, de strop en de kerker van het geweten. En God bevrijdt ons niet uit deze banden als wíj denken dat het nodig is, maar Hij maakt dat wij eronder verootmoedigd en verbroken worden tot er bij ons een sterke dorst naar genade ontstaat. Dan komt Hij en geeft Zijn Woord als ons houvast; wij worden zó in vrijheid gesteld, dat ons verschrikt en angstvallig geweten een goed en gerust geweten wordt."

Dr. A. Aleman

Allendesingel 131

6716 GN Ede

Bijstandsmoeders

Ik weet niet hoeveel alleenstaande bijstandsmoeders met jonge kinderen er in Nederland zijn, maar ik weet wel, dat het getal van hen die straks in de WAO komen te zitten, absoluut zal stijgen.

Een deeltijdbaan hebben kan voor een moeder prettig zijn, ook als zij jonge kinderen heeft, maar mag zij daartoe gedwongen worden?

Hebben de leidslieden in Den Haag wel eens een poosje alleen, zonder partner, kleine kinderen verzorgd? Een paar voorbeelden:

Wat moet een moeder doen als zij de halve nacht wakker is geweest vanwege haar huilbaby?Wat moet een moeder als zij 's morgens haar kindje koortsachtig in het bedje aantreft? Buren zijn er niet altijd, of familieleden, die in nood kunnen bijspringen.

Dan nog maar niet te spreken van de vele kinderziektes. Als moeder moet werken, wie gaat er dan met het kind naar de huisarts? Of naar de oorarts voor buisjes plaatsen? Of naar het ziekenhuis voor het knippen van amandelen? Of naar een arts omdat je kindje allergisch is of eczeem heeft?

En wat, als de peuterspeelzaal opbelt: Je kind is ziek geworden, kan het opgehaald worden?

Ook wel eens gedacht aan moeders met kinderen met ADHD of een contactstoornis? Ooit wel eens, mensen in den Haag, stilgestaan bij de energie die het moeders het kost om zulke kinderen alleen op te voeden? Zouden deze moeders, als zij uit hun werk komen, de fut nog hebben om er voor hun kinderen te zijn?

Voor de moeders die kinderen hebben die meer medische of emotionele aandacht nodig hebben, lijkt de sollicitatieplicht me een waar wurgkoord.

Van harte hoop en bid ik dat dit heilloze plan geen doorgang zal vinden. Want, lijkt mij, op begrip van de plaatselijke gemeenten hopen, die naar eigen dunken kunnen handelen, is niet zo heel hoopvol, als het om geld gaat. En daar gaat het om. Jammer genoeg.

Mevr. S. Verhorst

Erasmusstraat 15

3822 BB Amersfoort

Laserbehandeling

Dinsdag 26 augustus stond er een stuk in deze krant over laserbehandelingen aan het oog als alternatief voor bril en contactlenzen. Het stuk was erg positief over deze behandeling en wees nauwelijks op eventuele negatieve gevolgen. Er zijn echter ook andere geluiden. Voor de volledigheid leek het mij daarom goed om te verwijzen naar bijvoorbeeld de volgende website: http://www.lasikdisaster.com/ten_reasons.htm

Op deze site staan onder meer tien 'common sense' redenen om je ogen niet te laten laseren. Dit alles gestaafd met wetenschappelijke literatuur.

Dr. M. Dubbelman

Lisbloemstraat 63B

3051 TP Rotterdam

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Meldpunt (II)

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken