Bekijk het origineel

Landbouw hoofdthema in Cancun

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Landbouw hoofdthema in Cancun

3 minuten leestijd

GENEVE (ANP) - Door het recente akkoord over medicijnen is alle aandacht van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Cancun nu gericht op de landbouw. Voor ontwikkelingslanden valt er bij dit onderwerp het meest te halen, terwijl de Europese Unie in de verdediging zal worden gedrukt.

Voor de voorzitters van de conferentie, onder wie minister Brinkhorst van Economische Zaken, is de belangrijke taak weggelegd bruggen te bouwen. Dat is een moeilijke opgave omdat voor alle onderwerpen consensus onder de 146 lidstaten is vereist. Een kort overzicht van de 'hoofdpijndossiers' op de agenda in Mexico:

LANDBOUW - Dit is veruit het gevoeligste onderwerp binnen de WTO. Sinds landbouw tijdens de Uruguay-ronde (1986-1994) een plaats heeft gekregen binnen de internationale handelsorde, is er continu ruzie over. Grote landbouwexporteurs (Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Argentinië) en ontwikkelingslanden willen dat er een einde komt aan de subsidiëring van de boeren in de EU, Japan en ook de Verenigde Staten, maar zijn daarin tot dusver niet succesvol geweest.

Alle hoop is nu gevestigd op de Doha-ronde voor verdere handelsliberalisering. De vooruitzichten zijn somber, omdat een Europees-Amerikaans raamwerk de leidraad dreigt te worden voor een akkoord. De EU en de VS bouwen daarin exportsteun af, maar houden hun interne steun overeind en geven ontwikkelingslanden slechts voor een beperkt aantal producten een betere markttoegang. Geen akkoord over landbouw betekent een mislukking van de conferentie in Cancun.

ONTWIKKELINGSLANDEN - Toen de nieuwe wereldhandelsbesprekingen in november 2001 werden gelanceerd, beloofde de westerse wereld dat vooral ontwikkelingslanden zouden profiteren van meer vrijhandel. De ronde heet daarom ook officieel Doha Ontwikkelingsronde, maar de arme landen hebben daar tot dusver weinig van teruggezien. In Cancun moeten beloften worden waargemaakt, zo vinden ze.

Alleen al de handelsbelemmeringen in de landbouw kosten ontwikkelingslanden jaarlijks 64 miljard euro. En als ze al goedkoop kunnen exporteren, worden ze vaak getroffen door antidumpingheffingen. Kort gezegd wil de derde wereld gemakkelijker toegang krijgen tot de westerse markten. De eerste aanzetten zijn er al, zoals het "Everything but arms"-initiatief van de EU, waarin de 49 minst ontwikkelde landen hun producten zonder belemmeringen kunnen uitvoeren naar de EU. Cynici spreken echter van "Everything but farms", omdat voor belangrijke producten zoals suiker, rijst en bananen de komende jaren een overgangsregeling geldt. Voor de invoer van rijst hanteert Japan een tarief van 490 procent. Ook de Amerikaanse katoenmarkt zit potdicht. Er is dus veel werk aan de winkel.

NIEUWE THEMA'S - Investeringen, mededinging, milieu, plattelandsbescherming, voedselveiligheid. De EU wil er graag over praten, maar bij de andere WTO-lidstaten is er weinig animo. Regels voor investeringen leveren de meeste controverse op. De EU wil bedrijven meer zekerheden bieden, opdat ze eerder investeren in ontwikkelingslanden. Tegenstanders vrezen echter nog meer macht voor het internationale bedrijfsleven.

Internationale samenwerking op het gebied van mededingingsbeleid zit er waarschijnlijk ook niet in. Veel landen zien dit als bemoeienis met interne aangelegenheden. Onderwerpen zoals milieu, plattelandsbescherming en voedselveiligheid liggen gevoelig omdat daarmee verkapt protectionisme in de toekomst mogelijk is. Helemaal kansloos is de EU niet, zeker niet als er op andere gebieden concessies worden gedaan. Bovendien, als de WTO ook geloofwaardig wil zijn tegenover de antiglobaliseringsbeweging moet niet alleen handel domineren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Landbouw hoofdthema in Cancun

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken