Bekijk het origineel

Rusland opgeschrikt door nieuwe aanslag in zuiden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rusland opgeschrikt door nieuwe aanslag in zuiden

Moskou houdt Tsjetsjeense rebellen verantwoordelijk

3 minuten leestijd

MOSKOU - De Russische autoriteiten houden er rekening mee dat Tsjetsjeense rebellen achter de aanslag van gisteren zitten op een forensentrein in het zuiden van het land. Bij die aanslag vielen zes doden en raakten ruim dertig mensen gewond.

Twee bommen met meer dan 2 kilo explosieven kwamen tegelijk tot ontploffing onder een van de wagons van de trein op het traject Kislovodsk-Mineralnje Vodi ter hoogte van het stadje Pjatigorsk in de Noordelijke Kaukasus. Dit is vlak bij de grens met Tsjetsjenië.

De explosies waren zo krachtig dat er in de grond twee diepe kraters werden geslagen. Vervolgens brak er in de getroffen wagon brand uit. Op het moment van de ontploffing bevonden er zich volgens de politie ruim vijftig mensen in de trein.

Inmiddels is er een man aangehouden die ervan wordt verdacht de bommen tot ontploffing te hebben gebracht. De eveneens gewond geraakte man trok de aandacht omdat hij zo snel mogelijk de plaats des onheils trachtte te verlaten.

De Zuid-Russische regio is de laatste tijd steeds vaker het doelwit van bomaanslagen. Zo vielen er vorige week nog drie doden en raakten er meer dan twintig mensen gewond als gevolg van drie bomexplosies in de stad Krasnodar. Deze stad ligt enkele honderden kilometers ten westen van Pjatigorsk.

Begin augustus kwamen er bij een zelfmoordaanslag op een militair ziekenhuis in de stad Mozdok, ruim 100 kilometer van Pjatigorsk, 39 mensen om het leven en vielen er meer dan 60 gewonden.

De meeste slachtoffers waren toen militairen, aangezien hier de belangrijkste militaire hoofdkwartieren van de Russen zijn gevestigd van waaruit ze de rebellen in het aangrenzende Tsjetsjenië bestrijden.

De Tsjetsjeense rebellenleider Aslan Maschadov distantieerde zich toen openlijk van de aanslag en zei dat ook andere leiders van de separatisten er niets mee te maken hadden. Maar de Russische autoriteiten zijn ervan overtuigd dat de Tsjetsjeense rebellen voor al deze aanslagen verantwoordelijk zijn.

Ze zouden hiermee het normaliseringsproces in de Tsjetsjeense deelrepubliek willen verstoren. Met name de volgende maand te houden Tsjetsjeense presidentsverkiezingen zijn de rebellenleiders een door in het oog, aangezien zij zijn uitgesloten van deelname.

Wel hebben de Russen een aantal maanden terug een amnestie afgekondigd voor rebellen die bereid zijn hun wapens in te leveren en beloven zich voortaan te zullen onthouden van gewelddadige activiteiten.

Maar de amnestie liep deze week af en volgens de Russen hebben tot nu toe maar 150 rebellen hun wapens neergelegd. Die zouden inmiddels op vrije voeten zijn gesteld. Er zijn plannen om de amnestieregeling alsnog te verlengen, omdat dit de kans vermindert dat de komende verkiezingen in Tsjetsjenië door geweld worden overspoeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Rusland opgeschrikt door nieuwe aanslag in zuiden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken