Bekijk het origineel

Antiabortusactivist Hill geëxecuteerd in Florida

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Antiabortusactivist Hill geëxecuteerd in Florida

2 minuten leestijd

NEW YORK - De 49-jarige antiabortusactivist en voormalig predikant Paul Hill is gisteren geëxecuteerd in de gevangenis van Starke in de Amerikaanse staat Florida. Hill was ter dood veroordeeld wegens moord in 1994 op dokter John Britton en diens lijfwacht James Barrett bij de abortuskliniek Ladies Center in Pensacola in Florida.

"Ik geloof dat op korte en lange termijn meer mensen zullen handelen volgens de beginselen waarvoor ik sta", aldus Hill tijdens een persconferentie de dag voor zijn executie. Paul Hill was oorspronkelijk dominee in de Presbyteriaanse Kerk. Vanwege zijn extreme opvattingen werd hij uit zijn ambt ontheven. Daarna voorzag hij in zijn dagelijks onderhoud als autospuiter.

In 1993 doodde Michael Griffin bij Ladies Center de abortusarts David Gunn. Griffin zit hiervoor een levenslange gevangenisstraf uit. Hill verdedigde het optreden van Griffin en kwalificeerde in tal van interviews het ombrengen van abortusartsen als "gerechtvaardigde moord." Door abortusartsen uit te schakelen, redden de daders volgens Hill het leven van talloze baby's. Hij vergeleek dergelijke acties vaak met moord op nazi-leider Adolf Hitler, waardoor ontelbare levens gespaard bleven. In 1994 voegde hij de daad bij het woord door de opvolger van Gunn, dokter Britton, te vermoorden.

De procureur-generaal van Florida en verschillende functionarissen van de gevangenis in Starke ontvingen voor de executie brieven met kogels. Dit is een traditionele vorm van doodsbedreiging. Er waren in verband met Hills executie -door middel van een dodelijke injectie- extra veiligheidsmaatregelen genomen. Abortusklinieken in heel Amerika zijn extra waakzaam, omdat men vreest voor represailles na de executie van Hill. Deze zei zelf te verwachten dat de executie een martelaar van hem zou maken.

Vertegenwoordigers van de antiabortusbeweging in de VS benadrukten gisteren dat slechts een kleine minderheid onder hen zulke extreme standpunten verdedigt als Paul Hill. Sinds 1990 zijn er in de VS en Canada zeven abortusartsen en medewerkers van abortusklinieken vermoord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Antiabortusactivist Hill geëxecuteerd in Florida

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken