Bekijk het origineel

Dorpje Moerdijk wellicht weg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dorpje Moerdijk wellicht weg

2 minuten leestijd

MOERDIJK (ANP) - Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant zien de sloop van de woonkern Moerdijk als een van de mogelijke gevolgen van de aanleg van het bedrijventerrein Moerdijkse Hoek. Gedeputeerde van Economische Zaken O. Hoes wil in de milieueffectrapportage uitgezocht zien wat de komst van dit bedrijventerrein betekent voor de 1200 inwoners van het dorpje Moerdijk.

In zijn toelichting zegt Hoes dat de leefbaarheid in deze woonkern sinds de komst van Industrieterrein Moerdijk 1 al onder de maat is. Daarvoor zijn compenserende maatregelen nodig. Die zijn er niet gekomen omdat de provincie die noodzaak enkele jaren geleden onvoldoende onderkend heeft.

In het bestuursakkoord 2003-2007 van het provinciaal bestuur is gekozen voor een tweede grootschalig industrieterrein bij Moerdijk. Dat is gepland aan de zuidkant van het dorp en wordt 660 hectare groot. Het ligt ingeklemd tussen de rijkswegen A17 en A16. De komst ervan kan tot verschillende maatregelen voor de kern Moerdijk leiden. Er kunnen alsnog compenserende maatregelen genomen worden, het bedrijventerrein kan kleiner worden of het dorpje Moerdijk houdt op te bestaan.

"Gedeputeerde Staten kiezen zeker niet voor dat laatste", aldus Hoes. "Maar het zou kunnen zijn dat de bevolking massaal verhuist. Dan verandert de situatie." Hij schat zelf in dat de gevolgen van het tweede industrieterrein voor de bevolking niet erg groot zullen zijn. Het zou wel eens kunnen zijn dat andere woonkernen van de gemeente Moerdijk er meer last van zullen hebben. "Ik denk bijvoorbeeld aan Zevenbergen", aldus Hoes.

Hij ontkent dat de visie van directeur U. Uiterwijk van het Havenschap Moerdijk een rol heeft gespeeld bij de keuze van Moerdijkse Hoek. Uiterwijk vindt dat het veel voordelen heeft als het tweede industrieterrein naast het eerste komt te liggen. Dan kan Moerdijk 2 genieten van de voorzieningen van Moerdijk 1. In dat geval sneuvelt de kern Moerdijk sowieso.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Dorpje Moerdijk wellicht weg

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken