Bekijk het origineel

Nederlanders bakken brood vaker zelf af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nederlanders bakken brood vaker zelf af

1 minuut leestijd

WAGENINGEN (ANP) - Nederlanders bakken ze steeds vaker zelf bruin. In de eerste helft van dit jaar is 14 procent meer voorgebakken brood verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Gebakjes zijn minder populair geworden, met een afname van de verkoopaantallen met 1 procent. Dat heeft het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) gisteren gezegd.

Voorgebakken brood is een luxeproduct. Toch kiezen Nederlanders steeds vaker voor de goedkopere varianten. "Er is een algemene verschuiving naar discount. Dat betekent dat de gemiddelde prijs van de producten daalt", aldus een woordvoerder van het NBC.

De Nederlandse consument is vooral meer voorgebakken stokbrood gaan kopen. De toename van de vraag naar voorgebakken brood betekent volgens de woordvoerder overigens niet dat mensen minder afgebakken brood zijn gaan eten.

Nederlanders lieten wel vaker het gebakje in de vitrine staan. Vooral taarten en vlaaien werden minder verkocht.

Volgens het NBC hebben bakkerijen in het eerste halfjaar marktaandeel verloren aan supermarkten en warenhuizen. "Bij brood is het marktaandeel van de bakkers gedaald van 20,9 procent in het eerste halfjaar van 2002 naar 19,6 in de eerste zes maanden van 2003. De supermarkten en de warenhuizen stegen in marktaandeel met 2,5 procent en bezitten nu 73,2 procent", aldus de organisatie.

Nederlanders kopen hun gebak ook steeds vaker bij de supermarkt. De supermarkten en de warenhuizen hebben op dit moment 60,8 procent van de markt in handen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Nederlanders bakken brood vaker zelf af

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken