Bekijk het origineel

Europese Centrale Bank laat rente op 2 pct. staan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Europese Centrale Bank laat rente op 2 pct. staan

2 minuten leestijd

FRANKFURT - De rente in de twaalf eurolanden blijft onveranderd. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot gisteren het tarief voor de herfinancieringsrente op 2 procent te houden.

Dit is het laagste niveau dat deze landen kennen sinds meer dan vijftig jaar. Het rentetarief geldt sinds juni 2003.

Het besluit van de ECB is volledig in lijn met wat analisten hadden voorspeld. De economieƫn in Europa krabbelen overeind, hetgeen volgens deskundigen mede te danken is aan de lage rente.

De ECB heeft sinds mei 2001 de rente zevenmaal achter elkaar verlaagd in een poging de economische groei te stimuleren en investeringen te bevorderen. Begin 2001 stond de herfinancieringsrente op 4,75 procent.

Scheidend president van de ECB, Wim Duisenberg, was afwezig op de reguliere bestuursvergadering gisteren. Zijn plaats werd ingenomen door vice-voorzitter Papademos.

Duisenberg heeft eerder gezegd alleen een renteverlaging te overwegen als de economische groei in de eurolanden beneden de verwachtingen blijft. De ECB voorspelt voor dit jaar een groei van 0,7 procent en voor volgend jaar van 1,6 procent. Een verdere renteverlaging verhoogt het risico op inflatie.

Ook de Britse centrale bank, de Bank of England, besloot gisteren het rentepeil gelijk te houden. De basisrente blijft 3,5 procent, het laagste niveau sinds 1955. Bij de vorige bijeenkomst verlaagde de Britse centrale bank de rente onverwacht tot het huidige niveau.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Europese Centrale Bank laat rente op 2 pct. staan

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken