Bekijk het origineel

Groene baret ook voor Jan Soldaat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Groene baret ook voor Jan Soldaat

1 minuut leestijd

DEN HAAG - De Koninklijke Landmacht kan een nieuw tenue inclusief mosgroene baret invoeren. De kleur groen is niet exclusief voorbehouden aan baretten van het Korps Commandotroepen. Dat bepaalde de kortgedingrechter gisteren.

Twee oud-commando's hadden het kort geding aangespannen tegen de staat, omdat ze vinden dat niet iedere militair een baret in de commandokleur groen mag dragen. Commando's krijgen hun baret nadat ze een zeer zware opleiding hebben voltooid.

De bevelhebber van de landmacht en staatssecretaris Van der Knaap van Defensie zagen geen reden reden om een andere kleur te kiezen. Volgens hen is de besluitvorming over de kleur van de nieuwe baret zorgvuldig verlopen. Afbestellen van de petten zou bovendien een verliespost van 315.000 euro betekenen.

De Haagse rechter is het met het ministerie van Defensie eens dat er wel degelijk een duidelijk kleurverschil bestaat tussen de groene baretten van de commando's en de nieuwe baretten van de 'gewone' landmachtsoldaten.

Volgens de rechter hebben de eisers niet hard kunnen maken dat er een ongeschreven regel bestaat dat groene baretten alleen zijn voorbehouden aan het Korps Commandotroepen. De rechter wees erop dat militairen van het garderegiment grenadiers en van het regiment Limburgse Jagers bij hun ceremoniƫle tenue ook al heel lang een groene baret dragen. Ook in andere landen dragen andere militairen dan commando's de kleur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Groene baret ook voor Jan Soldaat

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken