Bekijk het origineel

Opstelten verdedigt integriteitsbeleid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Opstelten verdedigt integriteitsbeleid

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Onderzoek heeft uitgewezen dat er in 1997 na een tip van het ministerie van VROM geen enkele aanleiding was voor maatregelen tegen of een nader onderzoek naar twee Utrechtse ambtenaren. Naast hun werk handelden zij in huizen. Dat was de boodschap van burgemeester Opstelten van Rotterdam gisteren voor een commissie van de Utrechtse gemeenteraad.

De commissie Integriteit en Vergunningprocedures onderzoekt, naar aanleiding van de al jaren slepende zaak, hoe het stadsbestuur eind jaren negentig omging met de regels rond ambtelijke integriteit en de toetsing daarvan.

Opstelten, destijds burgemeester van Utrecht, werd in maart 1997 door de inspectie van het ministerie van VROM op de handel en wandel van het duo geattendeerd. De bouwinspecteur en de ambtenaar van de sociale dienst zouden grote winsten hebben geboekt met de handel in onroerend goed, waarbij ze mogelijk gebruikmaakten van voorkennis.

Ze handelden in eerste instantie via eigen bv's en zetten die ondernemingen later op naam van hun echtgenotes. Opstelten liet een intern onderzoek uitvoeren. De conclusie was dat er geen aanleiding was om iets tegen het duo te ondernemen. "Strafrechtelijk was het duidelijk, er was geen enkele zaak", zo meldde hij gisteren voor de onderzoekscommissie. Dat hij er met de meest betrokken wethouders niet over had gesproken, was omdat hij geopereerd had als lid van het driehoeksoverleg.

Ook drie voormalige Utrechtse wethouders werden gisteren gehoord. Een van hen, J. Zwart, liet blijken dat hij als verantwoordelijk bestuurder graag had willen horen wat er aan de hand was, al had hij er begrip voor dat Opstelten hem niet had geïnformeerd. Oud-wethouder A. Rijckenberg verklaarde dat ze de zaak uit de krant had moeten vernemen.

De raadscommissie Integriteit en Vergunningprocedures werd opgericht na diverse onderzoeken in de zaak van de beunende ambtenaren. Probleem bij de onderzoeken was dat de archivering bij de afdeling bouwbeheer niet op orde was en dat lang niet alle terzake doende documenten gevonden konden worden. De conclusie van de onderzoeken was steeds dat de betrokken ambtenaren vrijwel niets te verwijten was, onder meer omdat hun optreden steeds was gedoogd door hun meerde-ren.

B en W besloten onder meer vanwege het lange gedogen dat het duo niet ontslagen kon worden. Wel werd een van hen overgeplaatst. De gemeenteraad was het daar niet mee eens en dwong het college ertoe alsnog tot ontslag over te gaan. De ontslagprocedure is nog niet afgerond.

De kwestie heeft inmiddels al wel geleid tot aanscherping van het Utrechtse integriteitsbeleid. De bevindingen van de onderzoekscommissie worden eind dit jaar gepresenteerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Opstelten verdedigt integriteitsbeleid

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken