Bekijk het origineel

Onzekerheid over oorlogsproces

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onzekerheid over oorlogsproces

2 minuten leestijd

HAGEN (ANP) - Het is nog onzeker of het proces tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker maandag in de Duitse plaats Hagen doorgaat. Volgens een woordvoerder van de rechtbank in Hagen is het nog niet duidelijk of de gezondheid van Bikker het toelaat dat de man voor de rechtbank verschijnt.

Bikker moet zich in Duitsland verantwoorden voor de moord op verzetsman Jan Houtman. "Als hij te ziek is om het proces bij te wonen, wordt de zaak uitgesteld", zei een woordvoerder van de rechtbank in Hagen gisteren. "We hopen vrijdag in de loop van de dag duidelijkheid te krijgen of de zaak kan doorgaan."

De inmiddels 87-jarige oud-SS'er schoot Houtman als bewaker van kamp Erica bij Ommen dood. Bikker zegt dat hij destijds uit noodweer handelde. Bikker werd na de oorlog in Nederland al tot de doodstraf veroordeeld voor deze moord. Dat vonnis is later omgezet in een levenslange gevangenisstraf.

In 1952 ontsnapte Bikker uit de Koepelgevangenis in Breda en vluchtte naar Duitsland. Daar kreeg hij het Duits staatsburgerschap. Dat maakte zijn uitlevering aan Nederland onmogelijk, omdat Duitsland geen eigen staatsburgers overdraagt aan buitenlandse autoriteiten.

Bikker kan alleen worden veroordeeld wegens moord. Alle andere misdaden, zoals doodslag, zijn inmiddels verjaard.

Aanklager U. Maass moet tijdens de rechtszaak zien aan te tonen dat het doodschieten van Houtman wreed was, anders is er volgens het Duitse rechtssysteem geen sprake van moord. De Duitse officier van justitie heeft de afgelopen vijf jaar ongeveer vijftien Nederlandse getuigen gehoord. Ook heeft hij Bikker twee keer ondervraagd.

De Duitse advocaat van Bikker, K. Kniffka, ziet het proces met alle vertrouwen tegemoet. "Het is heel moeilijk om deze moord te bewijzen. De rest is niet meer belangrijk, omdat mildere vormen van aanklachten in deze zaak al zijn verjaard", stelt hij. "Ik verwacht dan ook dat mijn cliƫnt tijdens de zaak niets zal gaan verklaren."

Bikker is geboren en getogen in de Alblasserwaard. Toen hij 24 jaar was, meldde hij zich aan bij de NSB. De Duitse bezetters bevrijdden hem op 15 mei 1940 uit een kelder, waar de Nederlandse politie hem na de Duitse invasie gevangen had gezet. Hij vocht als lid van de Waffen-SS aan het Duitse oostfront en raakte verscheidene keren gewond. In 1943 werd hij in kamp Erica bewaker.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Onzekerheid over oorlogsproces

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken