Bekijk het origineel

Rijk kan schoolstrijd Dieren niet oplossen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rijk kan schoolstrijd Dieren niet oplossen

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - "De minister is geen toverfee en de Tweede Kamer ook niet. U moet het zelf oplossen." Met die woorden richtte Tweede-Kamerlid Kraneveldt (LPF) zich gisteren tot scholieren, docenten en wethouders uit de gemeenten Zutphen, Doetinchem en Rheden.

Zij waren in groten getale naar de onderwijscommissie van de Kamer getogen in de hoop dat er eindelijk een oplossing zou komen voor het conflict over een nieuwe school in Dieren. Maar zowel minister Van der Hoeven (Onderwijs) als alle kamerfracties zeiden dat zij het probleem niet kunnen oplossen.

De al jaren slepende kwestie gaat over de nieuwbouw van het Rhedens College. Deze staat inmiddels al drie maanden klaar in het plaatsje Dieren en de Tweede Kamer, het kabinet en de gemeente Dieren vinden dat de school moet verhuizen. Maar drie scholen uit de omgeving verzetten zich tegen de vestiging van de brede scholengemeenschap in Dieren uit angst voor leerlin genverlies.

Zij tekenden met de wet in de hand bezwaar aan bij de bezwarencommissie van het ministerie van Onderwijs en werden in het gelijk gesteld. Hierop spande het Rhedens College weer een procedure aan bij de Raad van State.

Minister Van der Hoeven probeerde de partijen ertoe te bewegen de strijdbijl te begraven en was bereid een eventueel compromis te gedogen als dit niet volledig conform de wet was. Voorwaarde was dat de partijen zouden afzien van alle bezwaren en procedures. Maar dit mislukte.

Gisteren beloofde de minister de Tweede Kamer een voorstel over een wetswijziging, om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen, hoewel die nooit helemaal uit te sluiten zijn. Een spoedwet wees zij van de hand als gelegenheidswetgeving. Voor het Rhedens College kan zij niets meer doen, zei ze.

Voor een paar honderd leerlingen van het Rhedens College betekent dit dat zij nog steeds dagelijks 12 kilometer verder moeten fietsen naar een oude locatie van de scholengemeenschap, totdat het bestuur van hun school en de besturen van de omliggende scholen hun geschil hebben bijgelegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Rijk kan schoolstrijd Dieren niet oplossen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken